nieuws

Nederlanders ontwerpen zorgmeubilair in Malawi

Geen categorie

Pim van Baarsen en Luc van Hoeckel werken met hun ontwerpbureau Super Local aan producten en diensten voor complexe maatschappelijke problemen in niet-westerse landen. Ze werkten in Zanzibar, Nepal en Taiwan. Voor hun recente project in Malawi ontwierpen ze ziekenhuisartikelen die door lokale bewoners kunnen worden gefabriceerd. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van te dure oplossingen of doorwerken met hopeloos verouderd materiaal.

Nederlanders ontwerpen zorgmeubilair in Malawi

Doordat Malawi nog geen echte productieindustrie kent, zijn bedrijven, instituten en ziekenhuizen afhankelijk van dure import vanuit andere landen.

Werken met vervallen materieel

Doordat de producten zo duur zijn, werken veel ziekenhuizen met vervallen materieel of soms zelfs helemaal zonder. Super Local zag hier een kans. In samenwerking met het lokale bedrijf Sakaramenta kregen ze het voor elkaar om een complete collectie ziekenhuisproducten te ontwerpen.

Lokaal beschikbare materialen en technieken

De collectie bestaat onder andere uit; ziekenhuisbedden, operatiekrukken, chirurgische tafels en trolleys, scheidingswanden, infuusstandaards, bedtafels en wasservice-trolleys.
Alle producten zijn vervaardigd met lokaal beschikbare materialen en technieken. Deze productiemethode verlaagt de kosten van de apparatuur waardoor ziekenhuizen in Malawi de kans hebben om hoogwaardige en betaalbare producten mét garantie te kopen.

Eerste orders binnen

De volledige ‘care collection’ is nu ontwikkeld en Sakaramenta heeft de eerste orders al ontvangen. De productie is momenteel gestart.

Bekijk hieronder de fotoserie van het onderzoek, de productie en het eindresultaat van de ‘Care Collection’.

Reageer op dit artikel