nieuws

Markthal wint Rotterdam Architectuurprijs 2015

Geen categorie

De Markthal van MVRDV is de grote winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2015. In deze door AIR georganiseerde, onafhankelijke prijs stond dit jaar de woningbouw centraal. Genomineerde projecten betroffen seriematige woningbouw, appartementencomplexen, maar ook vrijstaande woningen en villa’s. De Nieuwe Margriet door Architect Groosman en Finbarr McComb Architect sleepte de publieksprijs in de wacht.

Markthal wint Rotterdam Architectuurprijs 2015

Volgens jury die onder leiding stond van architect Don Murphy is de Markthal, de onbetwiste winnaar van deze editie. Uit het juryrapport: ‘Een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde. Een aanwinst voor de stad.’ De Markthal is het veelgeprezen project dat MVRDV in opdracht van Provast ontwierp.

 

 De Markthal van MVRDV is winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2015

Inventiviteit en doorzettingsvermogen

De vakjury roemde de visie, toewijding en doorzettingsvermogen van de Rotterdamse woningbouwmarkt. ‘De projecten van deze editie zijn tot stand gekomen tijdens het dieptepunt van de crisis. Nu het ergste achter de rug is, wordt pas duidelijk hoe groot de effecten daarvan zijn geweest voor het totale netwerk van opdrachtgevers, bouwers, architecten, kopers en huurders. Het heeft inventiviteit en doorzettingsvermogen gevraagd om in deze periode te blijven bouwen ’

Publieksprijs

Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) reikte de publieksprijs uit aan de Nieuwe Margriet die Architect Groosman en Finbarr McComb Architect in opdracht van Woonstad Rotterdam hebben getransformeerd. Veel galerijflats in Nederland staan voor een vergelijkbare opgave en het publiek vindt dit een ‘goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed’. Ook het wooncomfort en het effect van het project op de omgeving worden geroemd. ‘Het is een prachtig gebouw geworden, een echte “parel” gelegen aan het Prinsenpark’.

  

Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs is in het leven geroepen om het architectuurklimaat in Rotterdam verder te stimuleren en de kwaliteit van de gebouwde en geleefde stad te verbeteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel