nieuws

Interieur Tweede Kamer kan mee naar kantoor BuZa

Geen categorie

De afgelopen maanden werkte Powerhouse Company in het geheim mee aan een onderzoek of het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken geschikt is om de Tweede en Eerste kamer te huisvesten tijdens de renovatiewerkzaamheden aan het huidige Binnenhof. Het Rotterdamse architectenbureau maakte collages waarin het bestaande meubilair van de tweede en eerste kamer op schaal wordt geprojecteerd in ruimtes van het gebouw waar momenteel BuZa is gehuisvest. De uitkomst: het past!

Interieur Tweede Kamer kan mee naar kantoor BuZa

De collages van Powerhouse Company werden gemaakt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. De opvallendste impressie projecteert het bestaande interieur van de plenaire zaal van de Tweede Kamer, met zijn opvallende blauwe stoelen, in de laad- en losruimte van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de huidige banken van de plenaire zaal van de Eerste kamer kunnen meeverhuizen, blijkt uit de beelden. Een opvallende vorm van hergebruik.

 
Impressie van de tijdelijke situatie van de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

 
De huidige situatie van de laad- en losruimte van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar straks dus de Tweede Kamer wordt gehuisvest.

Volgens het plan dat er nu ligt duurt de renovatie van het Binnenhof ongeveer 5,5 jaar. Tijdens de renovatie biedt het pand aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag plaats voor tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Hier is nu het ministerie van Buitenlandse Zaken gevestigd. Het ministerie verhuist in 2017 naar het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag, dat momenteel een renovatie ondergaat naar plannen van OMA.

 
Impressie van de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

De huidige situatie van de Van Kleffenszaal in het BuZa-gebouw.

Voor de Raad van State en Algemene Zaken is het Lange Voorhout 34-36 in Den Haag een geschikte locatie voor tijdelijke huisvesting, stelt het Rijksvastgoedbedrijf.
Als de verhuizing doorgaat, krijgt het karakteristieke structuralistische gebouw van architect Dirk Cornelis Apon een mooie tijdelijke invulling. Het structuralistische gebouw met zijn kenmerkende prefab betonelementen en getrapte opbouw ligt naast Den Haag CS. Vanwege dat laatste wordt het gebouw ook wel “de Apenrots” genoemd.

 

Het Rijksvastgoedbedrijf stelt op haar website dat “de tijdelijke werkomgeving voor alle gebruikers voldoet en dat die is voorzien van vergelijkbare faciliteiten als nu op het Binnenhof. Het Rijksvastgoedbedrijf betrekt de gebruikers nauw bij de verdere uitwerking van de plannen voor de tijdelijke huisvestingen.

Reageer op dit artikel