nieuws

Erfgenamen Sonneveld trekken bruiklenen terug uit Museumwoning

Geen categorie

Huis Sonneveld biedt als Museumwoning een bijzondere inkijk in het leven van een op en top modernistisch huishouden. Een groot deel van deze ervaring verdwijnt binnenkort. De nazaten van Sonneveld trekken hun bruiklenen terug uit de woning. Hiermee verdwijnt zeker de helft van het bijzondere interieur – voornamelijk Gispen-meubels. Ook een archief dat de familie overhandigde wordt teruggenomen.

De voormalige woning van de in 1962 overleden Van Nelle-directeur Albertus Sonneveld is sinds 2001 museumwoning. De woning laat zien wat het betekende om in de jaren 30 in een modern huis te wonen.

Het terugtrekken van de bruiklenen heeft voor een groot deel te maken met de tijdelijke interventies die sinds 2013 met enige regelmaat worden gepleegd. Hierbij wordt aan Nederlandse ontwerpers gevraagd voor een langere periode het interieur op een verrassende wijze te presenteren. Op AD.nl is te lezen dat de familie bepaalde interventies kwetsend vind, waaronder bijvoorbeeld een dildo-altaartje dat Richard Hutten oprichtte voor Gesine Sonneveld.

De tijdelijke interventie door Petra Blaisse die dit jaar werd geopend. Fotograaf Johannes Schwartz

Een andere ergernis van de nazaten van de oorspronkelijke bewoners van Huis Sonneveld lijkt te liggen op het communicatieve vlak. Zo werden de erven niet op de hoogte gebracht van de plannen van Het Nieuwe Instituut om tijdelijke Interventies te plegen in de woning.

“Na anderhalf jaar gedoe blijft er voor ons maar één weg open: we gaan afwikkelen,” stelt Kooy op de website van het AD. ,,Niet meer gehinderd door in de weg staande stukken van de familie en lastige erven Sonneveld, kan Het Nieuwe Instituut nu doen en laten wat ze wil met Huis Sonneveld. Ongewild bieden wij hen een gouden kans. Maar na vijftien jaar gaat wel een prachtig initiatief ten onder.”

Het nieuwe instituut wilde niet reageren op vragen van het AD.

Bron: AD.nl

Reageer op dit artikel