nieuws

Superstudio films nu online

Geen categorie

In de jaren zeventig golden de avantgardische films van het architectencollectief Superstudio als baanbrekend. De Italiaanse vertegenwoordigers van de Radical Architecture waren de eerste die het medium inzetten om hun visie op architectuur uiteen te zetten. Jarenlang waren de films niet te zien. Slechts op enkele gelegenheden werden ze aan het publiek getoond. Nu zijn de films te zien op de website Architectureplayer.com.

Superstudio films nu online

Het werk van Superstudio heeft invloed gehad op het architectonische doen en denken van veel hedendaagse architecten. In de collages van het collectief worden architectonische visioenen van een oneindige of zelfs onzichtbare architectuur gekoppeld aan beelden uit de pop cultuur. De kritiek van het collectief op consumentisme, modernisme en functionalisme beïnvloedde het werk van veel nakomers. Bijvoorbeeld Rem Koolhaas, die tijdens zijn architectuurstudie aan de AA in Londen les had van leden van Superstudio, of BIG, die het verhaal van haar architectuurvisie toegankelijk vormgeeft.

De keuze voor het medium film was een bewuste zet om, zoals de leden van Superstudio het verwoorden, “ideeën te kunnen verkondigen zonder daarbij gebruik te maken van de media die doorgaans met architectuur worden geassocieerd.” Ondanks, of juist doordat de films de afgelopen decennia slecht bij hoge uitzondering te zien waren, hebben ze een bijna mythische status gekregen. En terecht, zo blijkt bij het bekijken van Supersurface (1972) en Ceremonia (1973), die respectievelijk 10 en 13 minuten duren. De film ‘Supersurface, gemaakt voor een tentoonstelling in het MOMA, speculeert op een toekomst waarin mensen hun zintuigen kunnen inpluggen in een homogeen grid van energie en informatie. In de film speculeren de makers op de miniaturisatie van functies en installaties, geconcentreerd op knooppunten.

  

Ook Ceremonia gaat over een wereld zonder gebouwen, die mensen in staat stelt te focussen op de ontwikkeling van nieuwe onderlinge relaties en verkenning van lichaam en geest.

  

Over de reden waarom de films de afgelopen jaren zo weinig te zien waren, lopen de meningen uiteen. Piet Vollaard, oud-hoofdredacteur van Archined, weet te vertellen dat er onderlinge ruzies waren over de verdeling van de opbrengst bij vertoning. “Toen wij de film Supersurface in Utrecht tijdens het Impakt festival vertoonden, was Superstudio-lid Piero Frasinelli te gast”, herinnert Vollaard zich. “Hij vertelde dat sommige leden van Superstudio nog steeds dachten dat ze ooit veel geld aan de film zouden kunnen verdienen door rechten te verkopen. Van dat geloof zijn ze kennelijk af.”

De oprichter van Architecture Player, Marco Brizzi is blij dat hij de films van Superstudio mag hosten op zijn videoplatform. “Ik hoop dat ze architecten inspireren om nieuwe middelen in te zetten om hun verhaal te vertellen en krachtige ideeën over te brengen.”

Voor het digitaliseren en het organiseren van de copyrights is Brizzi veel dank verschuldigd aan de oprichters van Superstudio Adolfo Natalini, Cristiano Toraldo Di Francia en Piero Frassinelli. De video’s die nu online staan zijn gerestaureerde versies. Er komen nog meer films van het architectencollectief online, waaronder een film die volgens Brizzi nog nooit eerder is vertoond.

Reageer op dit artikel