nieuws

NASA: nederzetting op Mars 3D-printen

Geen categorie

Begin dit jaar lanceerde NASA een wedstrijd waarin deelnemers werden uitgedaagd om na te denken over manieren om op Mars een nederzetting voor toekomstige bewoners te 3D-printen. De prijsvraag stelt de vraag hoe een nederzetting op Mars eruit zou kunnen zien met gebruikmaking van deze technologie en in-situ grondstoffen. Deze week werden de drie beste ontwerpen bekendgemaakt.

NASA: nederzetting op Mars 3D-printen

De prijsvraag is de eerste stap in de Habitat Challenge, die de NASA uitschreef in samenwerking met AmericaMakes. Uiteindelijk moeten er nieuwe technieken ontwikkeld worden die additief printen inzetten om met lokale materialen, eventueel aangevuld met recyclebare materialen, in de ruimte en op aarde te bouwen. Want, zo stelt de organisatie, wat in de ruimte kan, kan ook op aarde gebruikt worden om in afgelegen gebieden met beperkte toegang tot bouwmaterialen betaalbare woningen te realiseren.

De laatste stap in de ontwerpuitdaging is het bouwen van een full-scale model. Het prijzengeld liegt er niet om. In de eerste fase is 40.000 dollar uitgedeeld, de twee volgende ontwerpuitdagingen hebben elk 1,1 miljoen dollar te vergeven.

De eerste prijs is gegaan naar het team Team SEArch/Clouds Architecture Office. Hun inzending ‘Ice House’ wil een connectie maken tussen binnen en buiten, iets wat vaak afwezig is in ontwerpen voor mars-nederzettingen. De overvloedige aanwezigheid van water en de constante lage temperaturen op mars zijn de aanleiding voor het constructieprincipe: Een meerlaags drukschild van ijs omsluit een habitat en tuinen.

Team Gamma, dat de tweede prijs en de publieksprijs in de wacht sleepte, ontwierp een semi-autonome robot die een regolith additive manufacturing-systeem toepast voor het ontwerpen van een beschermend schild rond verschillende opblaasbare units.

De derde prijswinnaar is LavaHive: een modulaire habitat die uitgaat van lava-casting. Dit wordt gecombineerd met het hergebruiken van onderdelen van de marslander die normaliter worden afgestoten als afval.

Reageer op dit artikel