nieuws

Herstel bouw helpt andere sectoren

Geen categorie

Het herstel in de bouw heeft een heilzame werking op andere sectoren in de Nederlandse economie. Dat concluderen economen van ING in het dinsdag gepubliceerde rapport ‘Vooruitzicht Sectoren’. Hiermee wordt wederom het beeld bevestigd dat de bouw de aanjager is van economische groei. Dankzij de aantrekkende woningmarkt groeit de bouwproductie met 6 procent.

Herstel bouw helpt andere sectoren

“De bouwsector was in 2014 goed voor een productie ter waarde van ruim € 80 miljard en is daarmee van groot belang voor de Nederlandse economie”, schrijven de adviseurs van ING over de bouwsector. Het herstel in de bouw heeft zijn uitwerking op andere branches: met name bij wegtransport, Groothandel en binnenvaart gaan de zaken beter door de bouwactiviteit. In het rapport valt te lezen: “Door de toenemende consumptie maken wegtransporteurs een opleving door. De groei in de bouw geeft een extra zet doordat circa een kwart van het wegtransport hieraan gelinkt is. Ook de binnenvaart ziet de vracht toenemen door de aantrekkende bouwvolumes.”

Nieuwbouw koploper

In september becijferde de ING reeds dat in de 1e helft van dit jaar volgens de NVB bijna 15.000 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dit ligt op het pré-crisis niveau van begin 2008. De voorraad werk steeg bij woningbouwers van 5,5 maand in de zomer van 2013 naar 8,0 maand halverwege 2015. ING Economisch Bureau verwacht dit jaar 47.000 afgebouwde woningen en volgend jaar 53.000.

In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel overigens nog beperkt.

Bronnen: ANP en ING

Reageer op dit artikel