nieuws

Design van de week: klimaatregelende tafel door ZEF

Geen categorie

Geen ingewikkelde klimaatinstallaties meer nodig dankzij de tafel van het Franse ontwerpersduo ZEF. De tafel ziet er nogal standaard uit. Het enige opvallende feature is de onderzijde van het tafelblad, dat voorzien is van geprofileerde staalplaat. Voor stevigheid, maar ook voor een goed binnenklimaat, zo blijkt uit de begeleidende informatie. In de ribben is ruimte voor zogenaamd Phase Changing Material. Deze zorgen voor een meer gelijkmatige temperatuur.

Design van de week: klimaatregelende tafel door ZEF

De zogenoemde ZEF Climatic Table is het eerste in een serie klimaat-regulerende meubels.Volgens de ontwerpers kan de tafel alleen al zorgen voor een kostenbesparing van 60% op de rekening voor het verwarmen en koelen van een interieur.

Het werkt als volgt: onder het tafelblad is Phase Changin Material in de ribben verwerkt. Deze absorbeert de overtollige warmte die overdag wordt geproduceerd en geeft deze in de avonduren weer af aan de omgeving.

Als de omgevingstemperatuur boven de 21 graden komt, verandert het PCM van solide naar kneedbaar. Tijdens dit proces wordt warmte opgeslagen. Als de temperatuur daalt, verhardt het materiaal, waarbij het afkoelt. Deze koelte wordt afgegeven aan de omgeving.

Los van de klimatologische voordelen ziet de tafel er ook simpelweg mooi uit dankzij de eikenhouten schragen en de stoeren stalen ribben.

Reageer op dit artikel