nieuws

Design van de week: Cathedral Cabinet door Paul Heijnen

Geen categorie

Ja, hij bestaat al een tijdje, maar het nieuwsbericht dat de monumentale Cathedral-kast nu ook op bestelling wordt vervaardigd, vonden we toch aanleiding genoeg om deze Kapla-voor-gevorderden in de spotlights te zetten. De kast is oorspronkelijk ontworpen voor een tentoonstelling in de Oude Kerk in Amsterdam in 2012. Het ontwerp borduurt voort op de CNSTR-serie, waar nog een tweetal kastontwerpen voor zijn gemaakt.

Design van de week: Cathedral Cabinet door Paul Heijnen

Opvallend aan de Cathedral-kast van Paul Heijnen is zijn imposante verschijningsvorm. De constructie van latten die op ingenieuze wijze tot een geheel worden geniet, lijkt te verwijzen naar het werk van andere Nederlandse grootmeesters van de klare constructie: Hendrik Petrus Berlage en Gerrit Th. Rietveld.

Kijk bijvoorbeeld naar de buffetkast die Rietveld ontwierp voor Piet Elling in 1919, of de eikenhouten buffetkast die Berlage twintig jaar eerder maakte en die nu te zien is in het Haags Gemeentemuseum. Heijnen bevindt zich dus in prima gezelschap.

Naast de blankgelakte versie is de kast ook in matzwart te bestellen.

Reageer op dit artikel