nieuws

Cultuurprijs kroon op internationalisering Mecanoo

Geen categorie

2015 was een topjaar voor Mecanoo. De uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs aan Francine Houben vandaag, is één van de hoogtepunten van het architectenbureau. Onlangs vierde het Delftse bureau haar dertigste verjaardag. Francine Houben zelf werd zestig. In Trouw somt ze de hoogtepunten van het afgelopen jaar op. De opdracht voor het verbouwen van de Public Library in New York is er een van.

Cultuurprijs kroon op internationalisering Mecanoo

Maar er is  meer waar Francine Houben trots op is. Tegelijkertijd met de ontvangst van de Cultuurprijs, wordt haar boek People Place Purpose gepresenteerd: aan de hand van 17 projecten worden de drijfveren van Francine Houben en haar team uitgelegd. Het boek laat zien waar Mecanoo groot mee is geworden de afgelopen jaren: goed luisteren naar de wensen en noden van gebruikers, ongeacht de internationale en lokale context. In Nederlandse context zorgt het ervoor dat een project als het stadskantoor in Delft een sterk lokale verankering kent, terwijl opdrachtgevers overal ter wereld graag met Houben werken.

 

Dat laatste heeft gezorgd voor het volgende hoogtepunt voor Mecanoo: de aanstaande oplevering van het Performing Arts Center in Kaohsiung, een megaproject waarvoor Mecanoo in 2007 de opdracht verwierf en waaraan sinds 2010 wordt gebouwd.

In het interview in Trouw doet Houben ook uit de doeken hoe haar bureau de afgelopen jaren zo’n sterke periode beleefde. Terugkijkend op het mislopen van de opdracht voor het Stadstimmerhuis in Rotterdam (“Daar wil ik het niet meer over hebben”) en de verbouwing van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, vertelt ze “maar uit elke tegenslag komt ook altijd iets goeds voort. Het heeft me geprikkeld om actief in het buitenland te zoeken naar opdrachten. Met succes.”

Juist haar profiel als internationaal toonaangevend architect heeft haar de Cultuurprijs opgeleverd. De jury roemt Houben met de volgende woorden: “Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid.” De redactie van de Architect wil daaraan toevoegen dat ze dit voor elkaar krijgt waar ze zich ook bevindt in de wereld en feliciteert haar dan ook van harte met de prijs.

Reageer op dit artikel