nieuws

“Architecten moeten de fabriek in!”

Geen categorie

Regelmatig trachten architecten voor hun projecten nieuwe producten te bedenken. Maar veel van deze producten sneuvelen. De ene keer komt dit doordat het project sneller gaat dan de ontwikkeling van het product. De andere keer omdat steeds weer opnieuw begonnen wordt met dezelfde ontwikkeling en er weinig van eerdere projecten geleerd wordt. De uitkomsten van deze rondgang vormden de aanleiding voor het Booosting-programma ‘Ontwerpen in de Fabriek’.

“Architecten moeten de fabriek in!”

 Door Frido van Nieuwamerongen, Architect/directeur van Arconiko Architecten en oud-bestuurslid van Booosting

Twee Booosting architectenbureaus, Mei architecten en stedenbouwers en Atelier Pro concludeerden in 2009 dat architecten te geïsoleerd werkten. Ze moesten al in een vroeg stadium samenwerken met de fabrikanten en, zo stelde Robert Winkel van Mei: “Architecten moeten de fabriek in!” Na twee eerdere sessies in 2009 en 2012 startte afgelopen woensdag 4 november de derde serie, ditmaal bij Studio RAP in het Innovationdock op het Rotterdamse RDM terrein.

Robotgestuurde productie

De locatie van deze derde sessie weerspiegelt direct de ontwikkelingen in het maakproces. De eerste twee sessies waren bij traditionele productiebedrijven (PP Gevelbouw en Romein Beton), bedrijven met een lange geschiedenis in de maakindustrie. Ook voor hen was het werken met ontwerpers in de fabriek nieuw en spannend. Studio RAP (Robotics Architecture Production), gastheer van de derde sessie, koppelt het ontwerpen rechtstreeks aan de eigen robotgestuurde productie.

Studio RAP heeft de beschikking over een drietal robots en enkele 3D printers om de eigen ontwerpen zelf uit te voeren.Een goed voorbeeld is de SkilledIn Office die ze voor het Havenbedrijf in het Innovationdock ontwierpen en produceerden. Een gewelfd dak bestaande uit 230 unieke houten driehoeken die op slechts één manier in elkaar gezet kunnen worden.

 

Verandering in het productieproces

De verschuiving van een traditioneel productiebedrijf naar een bedrijf dat ontwerp rechtstreeks koppelt aan productie, weerspiegelt de veranderingen in het productieproces. Met de toenemende toegankelijkheid van robots en 3D printers wordt de afstand tussen ontwerp en productie kleiner. In zijn openingspresentatie toonde Wessel van Beerendonk van Studio RAP allereerst de gangbare afstemming tussen ontwerp en uitvoering aan de hand van het productieproces van Frank Gehry. Zo is het Guggenheim museum in Bilbao (Sp) eerst met de hand ontworpen met maquettes, deze maquettes zijn gescand met geavanceerde 3D technieken, vervolgens uitgewerkt met de modernste computerprogramma’s om tot slot weer traditioneel met houten balken en stalen liggers gebouwd en bekleed te worden. Hier wordt steeds gewisseld tussen moderne hulpmiddelen en traditionele technieken. De ambitie van RAP is ideeën rechtstreeks in de computer te genereren en vervolgens in één keer door robots te laten produceren.

 

Constructeurs en architecten 

In de driedaagse workshop Ontwerpen in de Fabriek werken drie teams van constructeurs en architecten aan een ontwerp. Het is de uitdaging voor deze teams om de mogelijkheden van de directe vertaling tussen ontwerp en uitvoering maximaal te benutten. De teams hebben slechts een computer met de juiste software (gebaseerd op Rhino), EPS-blokken en een robot met hete draadsnijder tot hun beschikking. Hoe de schuimblokken ingezet worden mogen de teams zelf weten. De ontworpen objecten kunnen er uit gesneden worden, maar de blokken kunnen ook eerst in fragmenten gesneden worden die vervolgens samengevoegd worden.

 

Van ontwerp tot uitvoering

Op de eerste workshopdag ( 4 november 2015) konden de teams zich de technieken eigen te maken. Zo konden ze zelf proberen 3D objecten te snijden, de mogelijkheden ontdekken en de beperkingen ondervinden. Op 9 december a.s. presenteren de teams hun ontwerpen, waarna ze nog een week de tijd hebben hun plannen te perfectioneren voordat de uitvoering start. Op 15 januari 2016, tijdens de Booosting Nieuwjaarsborrel, zullen de robots, onder toeziend oog van de bezoekers van de nieuwjaarsborrel, het laatste ontwerp produceren.

Meemaken?

Booosting is een innovatienetwerk voor koplopers in de bouw. Voor de Booosting nieuwjaarsborrel op 15 januari 2016 in het Innovation Dock kunt u zich aanmelden via de Booosting site. Leden van Booosting hebben voorrang.

Reageer op dit artikel