nieuws

Video’s van de Week – Zes lessen van Nederlandse ontwerpers

Geen categorie

Volgens ArchDaily heeft Nederlandse architectuur iets speciaals. Van MVRDV iconische Markthal in Rotterdam tot aan WAM’s Inntel Hotel in Zaandam. Jarenlang betraden Nederlandse architecten volgens de organisatie de paden. Het land werd dan ook jaren beschouwd als koploper in design onder aanvoering van onze beroemde architect en innovateur Rem Koolhaas. Zijn bureau maakte maar liefst veertig belangrijke onorthodoxe ontwerpen wereldwijd.

Video’s van de Week – Zes lessen van Nederlandse ontwerpers

In 2000 bracht Bart Lootsma zijn bestseller Superdutch uit, waarin de mythologie van Nederlandse architectuur en zijn leiders werden besproken. In het boek Lootsma presenteerde een handjevol Nederlandse bureaus, waaronder UNStudio, West 8 en MVRDV. Nu vijftien jaar later drie studenten van de Candese Simon Fraser University vormde een collectief genaamd Groep Drie om het onderwerp levend te houden. Van Herman Hertzberger tot aan Ben van Berkel, Groep Drie hield een vraaggesprek met onze meest innovatieve ontwerpers over stedebouw, spiritualisme, kleur en nog veel meer.

Bekijk onderstaande filmpjes om te zien hoe onze vooraanstaande architecten er over denken. 

1. Ben van Berkel, UNStudio: Architectuur en experiment zijn onafscheidelijk

2. Herman Hertzberger: Architectuurstudio HH: Architectuur moet het leven van de gebruikers verbeteren

3. Winy Maas, MVRDV: Ontwerp voor een verschillend publiek

4. Adriaan Geuze, West 8: De context is van cruciaal belang, maar een vleugje eigenzinnigheid kan de stad verlevendigen

5. Jouke Sieswerda, ZUS: Samenwerken om zinvolle projecten te bouwen om de stad te verbeteren, al is het maar tijdelijk

6. Gerben van Straaten, Dutch Urban Design Centre: Steden zijn vloeistof entiteiten die moeten worden ontworpen voor voortdurende verandering door bewoners

Lees meer over Groep Drie en bekijk de rest van hun interviews met Nederlandse ontwerpers.

Reageer op dit artikel