nieuws

Sou Fujimoto inspireert modecollectie

Geen categorie

Het Zwitserse modemerk AKRIS lanceert een collectie die volledig geïnspireerd is op het werk van de Sou Fujimoto. Creatief directeur van AKRIS Albert Kriemler bewondert het werk van de Japanse architect al lang en ontmoette hem begin van dit jaar in Parijs, waar hij werkt aan een onderwijsgebouw voor de Polytechnische universiteit Paris-Saclay. Maar liefst 49 verschillende outfits refereren naar Fujimoto’s projecten en plannen.

Sou Fujimoto inspireert modecollectie

“Er zijn architecten wier visie dicht in de buurt komt van wat mode precies inhoudt – het leggen van een relatie tussen lichaam en omgeving waardoor het mogelijk wordt comfortabel te leven”, schrijft Kriemler op de website van PR-agency Modus. “Sou Fujimoto begrijpt dat we meer zintuigen hebben dan onze ogen.”

Diamant voor alle zintuigen

Afgelopen zomer ontmoetten de modeontwerper en de architect elkaar weer in Naoshima, waar Fujimoto een paviljoen in de haven heeft opgeleverd. “Een nieuwe architectonische gewaarwording die alle zintuigen aanspreekt. Het ziet eruit als een diamant, zowel overdag als ’s avonds adembenemend mooi. Hier heb ik een serie 3D-geprinte ringen op geïnspireerd.” Zelfs de zonnebrillen van de modellen zijn afgeleid van Fujimoto’s voorliefde voor ovalen brilmonturen.

 
Het paviljoen in Naoshima door Fujimoto.

Versmelten van natuur en constructie

“In het werk van Fujimoto herken ik een wens om ruimte te begrijpen en te construeren, om natuur en constructie te laten versmelten, om te werken met transparantie en translucentie” zo schrijft Kriemler.

In de collectie zijn talloze referenties verwerkt naar het werk van Fujimoto. Zo vormde het project ‘Forest of Music’ in Budapest de inspiratie voor een aantal creaties met perforaties in verschillende groottes en patronen.

 

De blauwe kleur in een aantal creaties is afgeleid van het Palm Court Retail Complex in Miami, dat onlangs is opgeleverd.

 

 

House N, een van Fujimoto’s bekendste werken, wordt door Kriemler genoemd als grootste inspiratiebron.

 
Fotograaf Iwan Baan

 

Hieronder een kleine selectie uit de collectie van AKRIS. De volledige collectie is hier te vinden. 

 

 

Reageer op dit artikel