nieuws

Lelijkste gebouw van Gent krijgt make-over van Coussée Goris

Geen categorie

Gisteren is het winnende verbouwingsplan voor de Belgacomtoren bekendgemaakt. Dit kantoorgebouw uit de jaren zeventig, door velen het lelijkste van Gent genoemd, wordt getransformeerd tot woontoren. Opvallend is de nieuwe gevel die als een vlies om de bestaande bouw zal worden aangelegd. De bouw start op zijn vroegst in 2020.

Lelijkste gebouw van Gent krijgt make-over van Coussée Goris

In het persbericht wordt de verbouwing als volgt verwoord: ‘In hun voorstel behoudt het team Coussée en Goris architecten het voorgebouw, en voegen er zogenaamde enten aan toe. Rond deze enten wordt een nieuwe schil opgespannen, als een mantel om het bestaande gebouw.’

Door de nieuwe schil ontstaat een geplooide gevel. De afgeschuinde gevelvlakken definiëren tegelijk genereuze terrassen en een grote variatie in appartemententypes. Doordat de achterste vleugel van het bestaande gebouw verdwijnt wordt de schaduwwerking op de omgeving drastisch ingeperkt.

De achterliggende ‘bunker’ achter de Belgacomtoren heeft in tegenstelling tot de toren een uiterst fotogenieke architectuur. Dit deel zal echter worden gesloopt en plaatsmaken voor een nieuw bouwblok zodat de woonfunctie beter ingepast kan worden in de omgeving.


De Belgacom-toren op de achtergrond, met daarvoor ‘de Bunker’. Fotograaf Amoury Henderick.

Omgeving

Ook de omgeving van de Belgacomtoren zal worden aangepakt om het gebouw beter aan te sluiten bij de openbare ruimte. Aan de kant van de Nederschelde komt een nieuw buurtpark met een promenade langs het waterfront. Een nieuw wandel- en fietsbrugje zal oversteken van de Oude Beestenmarkt naar het nieuwe park rond de Belgacomtoren mogelijk maken. Daarnaast wordt een publiek park van 6000 m2 voorzien met een promenade langs het water.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels