nieuws

#JAPrijs 2015: ontwerp een tuinhuis voor Wim van Krimpen

Geen categorie

Jonge architecten kunnen weer laten zien wat ze in hun mars hebben tijdens de #JAPrijs 2015. De opzet is dit jaar eenvoudiger dan voorgaande edities, die meerdere rondes kenden. En dat is wellicht een groot voordeel. Ontwerpers kunnen zich volledig richten op de duidelijk afgebakende opgave: een volkstuinhuis ontwerpen voor oud-kunsthaldirecteur Wim van Krimpen. Het winnende ontwerp kan rekenen op 2500 euro.

#JAPrijs 2015: ontwerp een tuinhuis voor Wim van Krimpen

Zoals altijd staat in de #JAPrijs een concrete ontwerpopgave centraal. Hiermee wil de initiatiefnemer, architectuurwebsite architectenwerk.nl beginnende architecten en studenten de gelegenheid geven om te proeven van het werken voor een opdrachtgever. Wim van Krimpen is in dit licht niet de minste. Hij was directeur van meerder musea en wist overal structurele verbeteringen te bewerkstelligen.

“Caban à la Corbusier”

Van Krimpen kocht enige tijd geleden een stuk grond in de buurt van Aalsmeer waar hij architect Rien Korteknie een fantastisch huis op liet ontwerpen. Uiteindelijk schrikten de kosten af. “Ik heb nu een volkstuintje”, valt te lezen op de site van de #JAPrijs. “Daar mag ik iets kleins op bouwen. Ik denk aan een Corbusier-achtig hutje, een caban.”

De mogelijkheid om via de #JAPrijs jonge ontwerpers uit te dagen een ontwerp voor zijn volkstuinhuis te maken, greep Van Krimpen met beide handen aan. Zijn tuintje ligt op het terrein van Volkstuinvereniging Eigen Hof in Rotterdam. Er mag op het perceel een tuinhuis van maximaal 25 m2 gerealiseerd worden waar tussen begin april en eind oktober ook overnacht mag worden. Verder mag in overleg een kasje voor de kweek van planten en een schuurtje van ongeveer 5 m2 gebouwd worden.

Deelnemen

De prijsvraag is opengesteld voor jonge (geregistreerde) architecten, stedebouwers en landschapsarchitecten tot 40 jaar en masterstudenten uit deze studierichtingen. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot 23 november 2015. De jury bestaat onder andere uit Wim van Krimpen zelf en architect Rien Korteknie. Meer informatie over de opgave en de jury is te vinden op de website van de #JAPrijs.

Reageer op dit artikel