nieuws

Dieptepunt voor Studio Ninedots

Geen categorie

In Amsterdam mag Studio Ninedots zich bij een selecte club scharen. Hun project Blok 1a & 1b op de noordelijke punt van Zeeburgereiland kan zich voortaan meten met de Rembrandtoren, de Overhoekstoren en het IJdock. Van al deze gebouwen reiken de funderingspalen tot in de zogenoemde ‘derde zandlaag’ onder de stad. De overige gebouwen in Amsterdam zijn gefundeerd op de tweede of eerste zandlaag.

Dieptepunt voor Studio Ninedots

Met een relatief geringe bouwhoogte van 50 meter valt op dat de funderingspalen voor Blok 1a en 1b bijna even lang zijn, 43 meter. De heistelling waarmee gewerkt wordt, is met 60 meter zelfs hoger dan het toekomstige gebouw.

 

Oude monding van IJ

De reden voor het funderen van het gebouw op de derde zandlaag zijn eenvoudig: op IJburg is de ondergrond modderig. Blok 1a en 1b liggen op de vroegere monding van het oude IJ. Terwijl de meeste gebouwen van Amsterdam zijn gefundeerd op de eerste of tweede zandlaag, is dit voor Blok 1a en 1b geen optie.

 

Meer gebouwen met zelfde probleem

Het aantal gebouwen dat met de funderingspalen tot de derde zandlaag moet reiken zal naar verwachting de komende jaren groeien. De bodem rond het IJ, waar momenteel veel bouwactiviteit gepland is, vrijwel overal slap. Ook Toren 1 op de Noordelijke IJ-oever door Paul de Ruiter zal binnenkort tot de club behoren.

 

Start Bouw

Aanstaande donderdag 8 oktober beginnen de officiële eerste werkzaamheden aan het gebouw.

Reageer op dit artikel