nieuws

Design van de week: Transitions-collectie voor Baars & Bloemhoff

Geen categorie

Een bedrijf in bijzonder plaatmateriaal moet natuurlijk goed voor de dag komen tijdens de Dutch Design Week. Baars & Bloemhoff besloot zes jonge ontwerpers te vragen een meubelstuk te ontwerpen voor dit evenement, met materialen uit hun assortiment als uitgangspunt. Van 17 tot en met 25 oktober zijn de producten te zien in Broeinest op Strijp-S en na de DDW gaan ze in productie voor liefhebbers van Nederlands design.

Design van de week: Transitions-collectie voor Baars & Bloemhoff

‘Met “Transitions” zoekt Baars & Bloemhoff bewust het experiment op. De geselecteerde ontwerpers zijn uitgedaagd om vanuit een ander perspectief de materialen te onderzoeken die het bedrijf aanbiedt. De opdacht was om de unieke kenmerken van het gekozen materiaal tot uitdrukking te laten komen in de producten. Hieronder de ontwerpers over het gekozen materiaal en het eindresultaat.

Airframe 01 – Studio Mieke Meijer

Studio Mieke Meijer maakt voor haar ontwerp gebruik van het eikenfineer van Decospan. Het resulterende kastontwerp, Airframe 01 genaamd, heeft een gewicht van slechts 18,5 kilo.

 

De ontwerpers van Studio Mieke Meijer: ‘Triplex is een van de dragermaterialen uit het assortiment van Baars Bloemhoff. Met mijn ontwerp wordt dit materiaal in een ander daglicht gezet. Niet meer onopvallend constructief buiten beeld, maar volop in de schijnwerpers. De titel Airframe is een term uit de luchtvaarttechniek waarmee de constructie van een vliegtuig wordt bedoeld zonder motoren. ‘Dit sluit precies aan bij wat ik voor ogen had. Het is een kast die bij wijze van spreken zou kunnen vliegen.’

Chroma – Lex Pott

Lex Pott koos voor de decorcollectie van Abet Laminati en het metaallaminaat van Homapal. Als uitgangspunt heeft Pott gekozen voor het gebruik van kantenband.

 

‘De Chroma-objecten zijn van meerdere aanzichten interessant vanwege de verschillende kleurvlakken. Hierdoor komt de ruimtelijke kwaliteit van het plaatmateriaal maximaal tot zijn recht. Door de optische schaduwwerking van de kleurvlakken lijkt het alsof de vormen gekleurde schaduwen hebben. Dit effect wordt versterkt door op sommige vlakken de metaallaminaten van Homapal in koper en goud toe te passen’, aldus Pott.

Grey on Gray – Visser Meijwaard

Voor het project “Transitions” hebben Visser Meijwaard gekozen om te werken met het solid surface materiaal HI-MACS.

 

‘Dit materiaal heeft als eigenschap dat het thermisch vervormbaar en nagenoeg naadloos te verlijmen is. Industriële plastic kratten zijn het uitgangspunt zijn geweest in het ontwerp. Geïnspireerd op de technische esthetiek van deze kratten heeft ons ontwerp Grey on Gray een uitwendig skelet dat zowel technisch als decoratief is toegepast,’ aldus ontwerpers van Visser Meijwaard.

Otto – OS ∆ OOS

Voor het project van Baars Bloemhoff heeft OS ∆ OOS gewerkt met de fineren van Alpi.

 

De ontwerpers van OS ∆ OOS: ‘De Alpi collectie van Baars Bloemhoff bevatten prachtige Italiaanse fineren. Al gauw kwamen we op het idee deze toe te passen op een van de meest gebruikte meubelstukken, de tafel. Het meubelstuk waar aan wordt gegeten, gepraat en gewerkt. Onze tafel, Otto genaamd, is eenvoudig uit te schuiven en wordt daardoor twee keer zo groot wanneer je de poten naar buiten draait. Het tafelblad heeft een andere fineerzijde aan elke kant die op bepaalde gelegenheden geroteerd kan worden. Het Alpilignum biedt zulke mooie fineren aan dat een tafelkleed tijdens een etentje niet meer nodig is.’

Flat Cabinets – Michiel Martens

Michiel Martens gebruikte voor zijn ontwerp de metaallaminaten van Homapal uit de collectie van Baars Bloemhoff.

 

‘Ik heb een fascinatie voor constructies. De meest eenvoudige vorm van een constructie is het maken van een vouwlijn: papier krijgt bijvoorbeeld meer stevigheid door er een vouw in aan te brengen. Normaal verbind je Homapal metaallaminaat vanwege de dikte van slechts 1 millimeter op een dragende ondergrond, zoals MDF. Maar nu laat ik het materiaal in een nieuwe toepassing zien, geheel zelfstandig. De kastjes van Flat Cabinets zijn nu nergens dikker dan 1 millimeter en er ontstaat een luchtige constructie en lijnenspel die toch stevigheid uitstraalt’, aldus Martens.

Spatial – De Intuïtiefabriek

De Intuïtiefabriek heeft Color MDF gebruikt voor het ontwerp van de Spatial serie.

 

‘Color MDF is een MDF waarin kleurstoffen tijdens het productieproces door de vezel worden gemengd. Hierdoor is het materiaal door en door gekleurd en ontstaat een bijzonder homogene structuur. Het materiaal is constructief en heeft dus geen andere drager nodig om toegepast te kunnen worden; het constructieve en decoratieve element zijn één. Daarin schuilt volgens ons de kracht van het materiaal’, aldus de ontwerpers van De Intuïtiefabriek.

Reageer op dit artikel