nieuws

Design van de week: Arnout Visser & Maurice Mentjens op DDW

Geen categorie

Wie volgende week naar de Dutch Design Week in Eindhoven gaat, kan recht tegenover de Witte Dame meerdere vliegen in een klap slaan. In House of Smart kun je kennismaken met het geestverruimende aanbod en je vergapen aan het nieuwe interieur van Maurice Mentjens en de glasontwerpen van Arnout Visser. De contradictie tussen psychedelische ervaringen en de ratio vormen de rode draad in interieur en ontwerpen.

Design van de week: Arnout Visser & Maurice Mentjens op DDW

Maurice Mentjens is een veteraan op het gebied van interieurs voor smart- en coffeeshops. Hij ontwierp onder andere interieurs voor de smartshopketen Sirius en coffeeshop Skunk & Relax. In House of Smart rekent de Maastrichtse ontwerper af met de geheimzinnige sfeer die veel smartshops kenmerkt. In het architectonisch ontwerp is dit vertaalt in grote etalageruiten die de voorbijganger een royale blik gunnen op het interieur.

Gedachtekronkels

De winkel is van binnen afgetimmerd met een netwerk van houten balken. Deze vormen hersenachtige structuren die zijn geïnspireerd op de verwevenheid van neurologische netwerken. Tezamen met het sobere palet aan grijsnuances ontstaat het beeld van hersenschors, de cortex cerebri, waar alle informatie wordt verwerkt.

Diepzinnige uitstalling

De hersenachtige houten netstructuur wordt deels gebruikt als uitstalkast. Aan de houten balkjes (65 mm) hangen samples, als waren ze de vruchten van ‘de boom van kennis van goed en kwaad’. Voor de presentatie van meer diefstalgevoelige producten kunnen in de constructie nog glazen vitrines worden gezet. Ook de twee haaks op elkaar staande balies hebben een displayfunctie.

Glazen kaalkopjes van Arnout Visser

De ontwerpen van Mentjens kenmerken zich door hun gelaagdheid. De ontwerpen van Arnout Visser passen daar perfect bij. Deze ‘vormvinder met een liefde voor glas’ toont zijn nieuwste werk in het kersvers interieur van ’The House of Smart’. Naast kleinere werken die gemaakt lijken voor de displays van Mentjens zullen ook enkele grote lampen in de vorm van zogenoemde kaalkopjes en andere geestverruimende paddenstoelen te zien zijn.

Glas is het perfecte materiaal om de gelaagdheid van het interieur door te zetten. De organische vorm van de glazen objecten doet denken aan de vloeibaarheid van de geest onder de invloed van psychedelica, maar laat in zijn gestolde vorm ook toe dat we deze toestand nuchter kunnen bekijken en onderzoeken.

Reageer op dit artikel