nieuws

AFFR filmtip van Mark Minkjan: ‘The Houseguard’

Geen categorie

Keuzestress op het AFFR! Het Rotterdamse architectuurfilmfestival heeft een uitgebreid programma, wat kiezen bijna onmogelijk maakt. Drie filmtips van kenners helpen je bij je keuze. Vandaag: Mark Minkjan, Stadsgeograaf en hoofdredacteur van Failed Architecture, over The Houseguard (Majavalvur), een ontroerende film over een betonnen herinnering aan een ver sovjetverleden.

AFFR filmtip van Mark Minkjan: ‘The Houseguard’

Door Mark Minkjan

Estland is bezaaid met in beton gegoten herinneringen aan de Sovietjaren. Van donkergrijze microrayons tot fantastische modernistische kunstwerken. Sommige van de bouwwerken zijn nog volop in gebruik of hebben aan populariteit herwonnen, maar de veranderde realiteit heeft ook flink wat architectuur geslachtofferd. In 2013 verbleef Failed Architecture met 25 workshopdeelnemers een week in een spectaculair leegstaand gebouw waar vanuit ooit Kolchozen werden georganiseerd. We onderzochten haar verleden, heden en toekomst.

Ik leerde toen ook Linnahall kennen, een enorme betonnen constructie aan de kust van de hoofdstad Tallinn. Het deed me denken aan een geruïneerde Mayatempel. Het gebouw werd voor de Olympische Spelen van Moscow in 1980 gebouwd als het ‘V.I. Lenin Paleis voor Cultuur en Sport’. Uiteindelijk bleek het gebouw niet levensvatbaar en staat het al een tijd leeg, maar het is niet ontdaan van leven. De documentaire The Houseguard volgt Peeter, de gehandicapte concierge van het kreupele gebouw.

Hij zorgt er tijdens vierentwintigurige werkdiensten voor dat Linnahall niet nog verder uit elkaar valt en dat er geen ongewenste bezoekers binnenkomen. Via zijn ontroerende verhaal introduceert de film het indrukwekkende gebouw aan de kijker, als symbool van de teloorgegane ambities van weleer. Tijdens AFFR is The Houseguard gratis te bezoeken als onderdeel van een doorlopend programma in Pakhuismeesteren; een mooie gelegenheid om naast het fonkelende Lantarenvenster ook het pakhuis te bezoeken, voordat ook dat gebouw is gladgestreken tot hotel.

 

Reageer op dit artikel