nieuws

‘Bouw collectiegebouw in Rijnhaven’

Geen categorie

De Rijnhaven is een betere plek voor het collectiegebouw van Boijmans, schrijft voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn aan de leden van de commissies voor bouwen en cultuur van de gemeenteraad van Rotterdam. Stedebouwkundig bureau Atelier Quadrat maakte een maquette van het gebied waarin het ontwerp van Winy Maas is opgenomen. De spiegelende bloempot past er precies in, meldt Rotterdam Dichtbij.

‘Bouw collectiegebouw in Rijnhaven’

De Rotterdamse Rijnhaven wordt herontwikkeld en in de plannen daarvoor is ook de aanleg van een landtongetje voorzien. Op die plek bevindt zich nu een klein stukje water dat wordt ingepolderd waardoor het land wordt en er een groot gebouw op gezet kan worden.

Geen eigen uitstraling

Volgens Patijn is het probleem dat het collectiegebouw van Boijmans van Beuningen in het Museumpark in de huidige plannen geen eigen uitstraling heeft. ‘De expositieruimtes zitten verdeeld door het gebouw. Dat is niet handig. Ze moeten bij elkaar zitten. Ook moet er een eigen programma komen waardoor het collectiegebouw meer bezoekers trekt. Nu gaan ze uit van 50.000 betalende bezoekers per jaar. Dat is veel te weinig voor zo’n grote publieke investering.’

 

In totaal zou de gemeente minimaal 35 miljoen euro moeten betalen om het collectiegebouw in het Museumpark neer te zetten. Daartegen is veel verzet van bewoners van de omliggende wijken, maar ook van landschapsarchitecten en bouwkundigen. De bouw van het collectiegebouw op die plek zou het ontwerp van het park aantasten.

‘Past overal’

Patijn zegt dat het collectiegebouw van Winy Maas één op één naar de Rijnhaven verplaatst kan worden. ‘Het is een contextloos gebouw. Het past overal.’

De bedenker van het plan, Stefan Gall van Atelier Quadrat, zei geïnspireerd te zijn door het verleden van stichting Verre Bergen, die 15 miljoen euro wil betalen voor het collectiegebouw. Dat geld is verdiend door de Holland Amerika Lijn, die zetelde aan de Wilhelminapier. Dat is pal achter de Rijnhaven. ‘Op die manier komt het geld daar weer terug.’

 

Daarbij vindt Gall dat een relatief arm gebied als Rotterdam-Zuid zo’n investering in cultuur goed kan gebruiken, naast de investeringen die al gedaan zijn zoals in de verhuizing van bioscooptheater Lantaren Venster naar de pier. “Het is een extra trekker.”

Bron: Rotterdam Dichtbij

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels