nieuws

Petra Blaisse in Huis Sonneveld

Geen categorie

Sinds afgelopen zaterdag zijn er vier goede redenen om Het Nieuwe Instituut te bezoeken. De tentoonstellingen ‘Plastic’, ‘Baksteen’ en ‘Stijlkamers 1:1’, en de interventie van Petra Blaisse in Huis Sonneveld zijn allemaal op hun eigen wijze de moeite waard. De redactie van de Architect bezocht de ze allemaal en vertelt deze week per evenement wat je kunt verwachten. Vandaag: Petra Blaisse in Huis Sonneveld.

Wie langs Huis Sonneveld loopt of rijdt, zal het pas in tweede instantie opvallen: het interieur van de modernistische woning is zichtbaar! Het lijkt een klein detail, maar de transparantie die het tijdelijk verwijderen van de vitrages heeft opgeleverd, heeft grote impact op de aanwezigheid van de woning in het straatbeeld. Een verborgen ingreep zorgt er daarnaast voor dat het interieur bijna onmerkbaar oplicht en meebeweegt met de atmosferische omstandigheden.

Nieuwe perspectieven

Dat laatste is een bijverschijnsel van de interventie die Petra Blaisse deed in het interieur van Huis Sonneveld. In het woongedeelte liet ze een beloopbare spiegelvloer aanbrengen over het gehele oppervlak. Het resultaat is verbluffend. De aandacht van de bezoeker wordt gericht op plekken die voorheen aan het zicht onttrokken bleven. Nieuwe perspectieven in de woning leiden tot een geheel nieuwe ervaring van de ruimte en de aanwezige objecten.

 
Fotograaf Johannes Schwartz

Outside komt inside

Een aantal spiegels is buiten aangebracht: op het balkon en het dak en in de tuin. De luchten worden weerspiegeld en halen de omgeving de woning binnen. Het roept de associatie op met de naam van Petra Blaisses ontwerpbureau: Inside Outside.

Ervaar het zelf!

Er valt veel over de ingreep van Petra Blaisse te schrijven, maar het beste is om af te reizen naar Rotterdam en te ervaren hoe het interieur, dat op zichzelf al de moeite waard is, een nieuwe lading krijgt door de verdubbeling in de spiegelvloer.

 

 

Reageer op dit artikel