nieuws

Evenementen in het HNI 3/4: ‘1:1 Stijlkamers’

Geen categorie

Sinds afgelopen zaterdag zijn er vier goede redenen om Het Nieuwe Instituut te bezoeken. De tentoonstellingen ‘Plastic’, ‘Baksteen’ en ‘Stijlkamers 1:1’, en de interventie van Petra Blaisse in Het Sonneveldhuis zijn allemaal op hun eigen wijze de moeite waard. De redactie van de Architect bezocht de ze allemaal en vertelt deze week per evenement wat je kunt verwachten. Vandaag: 1:1 Stijlkamers.

Voor 1:1 Stijlkamers ontwierp de Griekse architect en kunstenaar Andreas Angelidakis een installatie met stijlkamers uit de collectie van het Amsterdam Museum, die sinds de jaren zeventig niet meer te zien zijn voor het publiek. De installatie bestaat uit vijf ruimtes, die stuk voor stuk een passage uit een onzichtbare discussie tussen de stijlkamer en andere tentoonstellingsmodellen vertegenwoordigen.

Restauratoren in actie

Pièce de resistance van 1:1 Stijlkamers is de Empire kamer. Deze 19e-eeuwse stijlkamer zal in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam Museum in de tentoonstelling worden gereconstrueerd. Op vaste momenten in de week kan het publiek de restauratoren live aan het werk zien.


Foto Johannes Schwartz

The White Cube

Centraal in het concept voor de 1:1 Stijlkamers staat de figuur Willem Sandberg, begonnen als curator en later directeur van het Stedelijk museum. Onder zijn leiding deed het modernisme zijn intrede in het museum. Waar de kunst eerst werd tentoongesteld in bijpassende stijlkamers, transformeerde Sandberg het museuminterieur in een witte achtergrond voor kunst, een neutrale context voor autonome objecten.

Discussie

Aan de hand van twee uitersten – de white cube van Sandberg enerzijds en een reconstructie van een van de ontmantelde stijlkamers uit het Stedelijk anderzijds – wordt de discussie over de betekenis van het tentoonstellingsinterieur aangescherpt. De zes ruimtes stellen elk een aspect van deze discussie aan de orde en gaan onder andere over transformatie, representatie, substantie, hergebruik en reconstructie.

Foto Johannes Schwartz

Evenementen

Aan de 1:1 Stijlkamers installatie is een aantal evenementen gekoppeld waarin wordt gediscussieerd over de ruimtelijke strategieën die het discours en de representatie in musea mede bepalen. Kijk op de website voor meer informatie.

 

Reageer op dit artikel