nieuws

Vergeet niet in te zenden voor ARC14 Architectuur!

Geen categorie

Deze week, op vrijdagavond 29 augustus om 24 uur, sluit de inzending voor de ARC14 Architectuur. Doel van de prijs is het versterken van de rol van duurzame architectuur in de totstandkoming van de gebouwde omgeving. De jury onder leiding van Jacob van Rijs (MVRDV) kijkt reikhalzend uit naar de vele inzendingen.

ARC14 Architectuur promoot duurzame projecten met een verrassende architectuur. Projecten die innovatief zijn op de terreinen van energie, materialen en techniek, die nieuwe normen zetten voor commercieel vastgoed, woningbouw en publieke voorzieningen of die stedelijke en / of ecologische problemen helpen oplossen.

Waar gaat de jury op letten?

De jury bestaat dit jaar uit Jacob van Rijs (MVRDV, voorzitter), Ronald Huikeshoven (AM), Duzan Doepel (Doepel Strijkers), Ditmar Henkel (Zuivergroen) en Harm Tilman (de Architect, secretaris). Wat drijft ze? En ook, waar gaan ze bij de jurering vooral op letten?

 

Jacob van Rijs

Jacob van Rijs ziet het als een mooie gelegenheid om in korte tijd een serie interessante projecten te bezoeken: “Iets waar ik normaal gesproken bijna nooit aan toe kom.” Waar gaat hij op letten? “Ik hoop verrast te worden door briljante vondsten, in combinatie met een doordachte uitvoering.”

Ronald Huikeshoven

Het doel van de prijs: het versterken van de rol van duurzame architectuur in de totstandkoming van de gebouwde omgeving, spreekt Ronald Huikeshoven zeer aan.

“Ik ben zeer benieuwd hoe de inzenders de hoge duurzaamheidambitie hebben kunnen vormgeven in een mooi ontwerp. Waar ik extra geïnspireerd door wordt, is als deze tot stand is gekomen in een bestaande omgeving. Een ander aspect is de gebruikswaarde van de ontwerpen bij het hoge ambitieniveau met betrekking tot duurzaamheid . Als jurylid ben ik dus reuze benieuwd naar alle ontwerpen die ingezonden zijn en gaan worden.”

Duzan Doepel

Ook Duzan Doepel kijkt uit naar de eerste jurybijeenkomst. “Het is ontzettend leuk om in deze jury te zitten. Ik verwacht dat we in heel korte periode een heel goede dwarsdoorsnede door het vak krijgen te zien. Duurzaamheid is een breed fenomeen, dat behalve technische ook sociale en culturele facetten kent.” Het belang van dit soort prijzen kan volgens Dusan niet worden onderschat. “Ze verstevigen de ideevorming en scherpen visies aan. Ze bieden de mogelijkheid om je beter te kunnen positioneren in het veld. Iedereen zou er dus aan mee moeten doen.”

Ditmar Henkel

Ditmar Henkel heeft, toen hij in de jury stapte, zich vooral voorgenomen te analyseren of architecten duurzaamheid begrijpen of doorgronden. “Duurzaamheid vat ik op in de brede zin van het woord. Ook wil ik bekijken of duurzaamheid een integraal onderdeel is van het ontwerp. Verder ben ik zeer benieuwd naar de huidige stand van het vak. Welke kant gaat de architectuur op, nu de crisis voorbij lijkt te zijn?”

Hoe kun je inschrijven?

Je schrijft je in voor ARC14 Architectuur via http://productie.dearchitect.nl/plaatsarc2014. De afgelopen weken hadden we problemen met de website van de Architect. Hierdoor kan het zijn dat je moeite had om je project(en) in te zenden. Inmiddels zijn de problemen verholpen.

Mocht je toch nog problemen ondervinden met het uploaden van je project(en), dan kun je gebruik maken van een alternatief via een Word-document en WeTransfer.
Werkwijze:
•    Download dit formulier en vul het zo volledig mogelijk in
•    Stuur het formulier samen met eventuele PDF’s en afbeeldingen naar: redactie@dearchitect.nl

Mochten PDF’s en afbeeldingen te groot zijn om per e-mail te versturen, gebruik dan www.wetransfer.com. Als je vragen hebt, mail: h.tilman@dearchitect.nl of bel: 00 31 6 222 40 855

ARC14 Architectuur maakt deel uit van ARC14 Awards, die de Architect samen met GIRA, PLAN@OFFICE, Desko en Gabriel organiseert. Met ARC14 willen we het ontwerp in de volle breedte promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken.
Meer informatie vind je op http://www.arc-awards.nl/content/architectuur.

Reageer op dit artikel