nieuws

Transformatieplein – Rotterdamdag

Geen categorie

Het transformatieplein brengt vastgoedeigenaren en creatieve partijen als architecten met elkaar in contact om leegstaande gebouwen een nieuw leven in te blazen. Tijdens het driedaagse programma op de Provada stond gisteren Rotterdam centraal. Een dag vol pitches over transformatieconcepten, discussies over het beleid, en opvallend veel positieve geluiden over de toekomst.

Transformatieplein  – Rotterdamdag

Transformatie van gebouwen gaat om meer dan een nieuwe gevel en een likje verf. De diversiteit aan partijen en belanghebbenden maakt een transformatieproces complex. Het gaat niet alleen om de gebouwen zelf, maar ook om de omgeving, het programma en de stad als geheel. De toverwoorden zijn samenwerking en intergrale plannen. Ligt hier wellicht een nieuwe rol voor de architect weggelegd?


Rondetafelgesprek met gemeente en ontwikkelaars – Fotograaf: Cynthia van Dijke

Creatieve pitches

Tijdens de middag presenteerden verschillende architecten hun plannen voor leegstaande objecten.Hierbij draaide het om meer dan ruimtelijke plannen. Wat doe je met een flexibel monumentaal kantoorpand dat al jaren leegstaat? De Boompjes 250 werd door meerdere bureaus bestudeerd. Kraaijvanger zocht de oplossing in een nieuw imago, omdat het pand volgens hen nu geen identiteit heeft. Zij voorzien een 24-uurs community voor de serious game industrie, die recent in ontwikkeling is. Door een grote zaal te creëren middels het weghalen van een vloer en het inrichten van een dakbar worden de kantoorvloeren zelf aantrekkelijker.


De pitch van David Hess van Kraaijvanger – Fotograaf: Cynthia van Dijke

Van Aken architecten zet juist in op een integratie in de omgeving. De plannen voor een nieuw verhoogd maaiveld dat meerdere panden verbindt zijn ambitieus en spreken tot de verbeelding. Middels een luchtbrug over de weg wordt ook de Maasboulevard verbonden met dit tweede maaiveld. Echter wordt hier niet op een specifiek programma gefocust waardoor de haalbaarheid betwijfeld wordt. Dit is waar het plan van Tweelwonen juist op munt. Hun idee is om shortstay expatwoningen te realiseren. De omgevingsfactoren zijn volgens hen ideaal en het businessplan lijkt rond. In Leiden is een vergelijkbaar project zo al volledig verhuurd. Helaas mist de presentatie  visualisaties, die de mogelijke toepassing op het pand bewijzen.


De Boompjes 250, bron: www.denieuweboompjes.nl

Ook voor andere panden werden plannen gepresenteerd. Van een wellnesshotel in het Rotterdams museum tot ouderenwoningen in een voormalige basisschool. Het expertpanel van ontwikkelaars en vastgoedeigenaren was vooral kritisch op de  haalbaarheid in realisatie en exploitatie. Uiteindelijk bepaalt het financiele plaatje of een project toekomst heeft. Voor EGM architecten reden om op het laatste moment het plan om te gooien, omdat geen 8 maar 11 ouderenwoningen het plan haalbaar konden maken.


Chico Leufkens van EGM architecten pitcht het concept voor ouderenwoningen dat hij met Ton Bakker uitwerkte Flexibel beleid

Tijdens het lunchdebat met architecten, vastgoedeigenaren en de ontwikkelmanager van de gemeente bevestigt BNA-voorzitter Willem Hein Schenk dat architecten voor het eerst weer wat opdrachten beginnen te krijgen. Zij kunnen door hun beeldende kracht als een van de eersten formuleren hoe een gebouw aangepast kan worden. Het is belangrijk dit direct integraal te doen en stedebouwkundigen en diverse adviseurs bij het plan te betrekken. Zo kan een concreet en haalbaar plan aan de eigenaar worden voorgelegd.

  Lunchdebat met architecten, ontwikkelaars en gemeente – Fotograaf: Cynthia van Dijke

Zowel bij de opening als tijdens de lunchdiscussie kwam de rol van de gemeente ter sprake. Transformatie gaat niet alleen over gebouwen. De kwaliteit van de openbare ruimte en het sturen op goede programma’s is net zo belangrijk. Van de gemeente mag worden verwacht dat zij pro-actief met ontwikkelaars samenwerken om naast gebouwen ook gebieden nieuw leven in te blazen. Dit vraagt om een stedenbouwkundige strategie van meer dan enkele jaren. Er moet een duidelijker koers worden gevaren, maar wel een die enigszins flexibel is en snel kan inspelen op ontwikkelingen. Door bureaucratie lijkt de gemeente daar nu nog tekort te schieten, maar alle partijen zien dat er de laatste jaren beweging in komt.

Geïnteresseerd in de ontwikkelingen van de plannen? Houd de website van het transformatieplein in de gaten!

Reageer op dit artikel