nieuws

Design van de Week: Bourgie-lamp (remix)

Geen categorie

Als Design van de Week kiest de Redactie van de Architect altijd een bijzonder hedendaags ontwerp. Deze week is het design al tien jaar oud. Wat maakt het dan bijzonder? Het ontwerp onder handen genomen door ontwerpers, architecten en musici. Maak kennis met de bekende Bourgie-lamp van Kartell, nu in een remix.

Design van de Week: Bourgie-lamp (remix)

Ter ere van het 10-jarig bestaan van de lamp, nodigde Kartell een groep van 19 ontwerpers uit de lamp op een nieuwe en humorvolle manier te herinterpreteren. Onder de groep ontwerpers bevinden zich bekende namen uit de design wereld als Philippe Starck, Rodolfo Dordoni, Nendo en Patricia Urquiola. En dus Pharrell Williams.


De originele Bourgie Lamp van Ferruccio Lavian. Klik op de afbeelding voor een filmpje ter ere van het 10-jarig bestaan van de lamp.

Let’s celebrate (“Happy” – Pharrell Williams)

Kartell heeft dit jaar het ene jubileum na het andere. Het Italiaanse bedrijf bestaat dit jaar 65 jaar, heeft 15 jaar haar eigen museum en een van haar best verkopende producten bestaat 10 jaar. Reden genoeg om iets speciaals te doen. Het resultaat werd getoond in Parijs tijdens Maison Object en in New York tijdens de ICFF.


Front

Plastic Fantastic (“Silver and gold” Lenny Kravitz)

Wie Kartell zegt, zegt plastic. Het bedrijf is bekend door haar producten in felgekleurd plastic. Vele ontwerpen zijn klassiekers geworden en zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse interieur. Sinds 1991 is Ferruccio Laviani de art director van het bedrijf met haar hoofdkantoor in Milaan. Sinds zijn aantreden werkte hij aan het ontwerp van talloze Kartell-winkels, catalogi, reclamecampagnes, etalages en beursstands over de hele wereld.


Nendo

Een klassieker ( “Beautiful” – Pharrell feat. Snoop Dogg)

Ondanks zijn drukke werkzaamheden, vindt Laviani ook tijd om zelf producten te ontwerpen. Hij ontwierp zijn Bourgie tafellamp in 2004. De lamp is een ironische herinterpretatie van een barokke tafellamp. De lamp heeft een grote geplooide lampenkap en een in hoogste verstelbare voet. Bourgie is, hoe kan het ook anders, volledig gemaakt in het bekende glanzende plastic van Kartell. Sinds de lancering heeft de lamp haar plek gevonden op bureaus, bijzettafels en nachtkastjes over de hele wereld.


Lenny Kravitz Philippe Starck

Little Italy (“Rock Star City Life” Lenny Kravitz)

Het merk besloot het jubileum op een bijzondere manier te vieren. Het merk vroeg 19 toonaangevende ontwerpers hun creativiteit los te laten op de Bourgie. De grote namen uit het Kartell team presenteerde hun ontwerp als eerste in Parijs. Later dit jaar werden aan deze reizende tentoonstelling de ontwerpen van de vijf Amerikaanse ontwerpers toegevoegd. Deze werden getoond in de Kartell showroom in Greene street. Deze straat in de hippe wijk Soho is de plek voor Italiaans design in New York. Zo zitten BB Italia, Bisazza Mosaico, Artemide, MolteniCo en Alessi in dezelfde straat en zijn de winkels van de grote Italiaanse modehuizen ook dichtbij.


Snarkitecture

Remix, reshuffle and re-interpret (“Blurred Lines” feat. Pharrell T.I. / Robin Thicke)

Het team ontwerpers is zeer breed. De ontwerpers zijn werkzaam in beeldende kunst, design, architectuur, grafische vormgeving en muziek of in de grensgebieden van deze kunsten. Er zijn de oudgedienden van het design, Patricia Urquiola, Piero Lissoni, Mario Bellini, Alberto Meda, Philippe Starck en Rodolfo Dordoni, ontwerpers Eugeni Quitllet, Christophe Pillet, Tokujiin Yoshoika, Patrick Jouin, Ludovica+Roberto Palomba en de hippe collectieven Front en Nendo. In New York werden daar nog Rafael de Cardenas, Snarkitecture, beide werkzaam op de grens van design en architectuur, Kelly Wearstler en assume vivid astro focus, een internationale Group visuele en performance kunstenaars, aan toegevoegd.

 
Kelly Wearstler

Kartell goes Rock Roll (“Minister Of Rock N Roll” Lenny Kravitz)

Opvallende namen zijn ook Lenny Kravitz en Pharrell Williams. Kravitz had al ervaring met het remixen van meubilair: in 2012 nam hij de Mademoiselle stoel van Philippe Starck, ook in de collectie van Kartell, onderhanden en creëerde zes herinterpretaties. Een beetje rock roll in de wereld van design, een nieuwe trend?

:
Rafael de Cardenas

Reageer op dit artikel