nieuws

Agendatip: JAPAN

Geen categorie

Een cross-over tussen Japans en Europees design – actueler kan de culturele
mix niet zijn. 1 juni opent interieur architectuur studio en meubel galerie
Workshop of Wonders zijn nieuwe show ‘JAPAN – a cross culture design
adventure’.

Agendatip: JAPAN

 

Bezoekers worden meegenomen op een avontuurlijke reis door de wereld van fascinerende hedendaagse stukken voortgekomen uit de samenwerking tussen Japanse en Europese ontwerpers en fabrikanten, die nog nooit eerder in Nederland getoond zijn.

Vakmanschap

De essentie van Japans design ligt in het materiaal hout, dat door de eeuwen heen met behulp van traditioneel vakmanschap van groot belang voor de Japanse cultuur is geworden. In show #05 ‘JAPAN – a cross culture design adventure’ laat Workshop of Wonders zien hoe hedendaagse Japanse fabrikanten omgaan met deze traditie en in samenwerking met Europese top designers een bijzondere cultuur mix tot stand brengen.


Jasper Morrison, Lightwood voor Maruni Collection

Hout

Maruni Wood Industry Inc. en Karimoku zijn de grootste meubel fabrikanten in Japan. Ze hebben in samenwerking met Europese ontwerpers speciale collecties hebben ontwikkeld.  ‘Maruni Collection’ en ‘Karimoku New Standard’ verbinden de Japanse traditie met de globale wereld en spelen in op de behoeftes van de hedendaagse designwereld. Voor de ‘Maruni Collection’ heeft de Engelse designer Jasper Morrison, meerdere stukken ontworpen. De meubels zijn een combinatie van Maruni’s traditioneel vakmanschap en Morrison’s visie op ‘normaal’ design. “Special is generally less useful than normal, and less rewarding in the long term. Special things demand attention for the wrong reasons…” (Super Normal, 2006).

 
New Standard van Karimoku 

Een vleugje Nederlands design

Karimoku heeft onder andere samen gewerkt met het Nederlandse designduo Scholten Baijings, de Zweedse TA, Big-Game uit Zwitserland en de Belgische Sylvain Willenz. De ‘Karimoku New Standard’ collectie wordt gekenmerkt door eigentijdse meubels en traditioneel vakmanschap De innovatieve, speelse en functionele objecten verrijken het dagelijkse leven van eenieder en zijn vanaf 1 juni te bewonderen bij Workshop of Wonders. 1616/ Arita Japan, de derde Japanse fabrikant in deze show, heeft eveneens in samenwerking met Scholten Baijings een collectie op de markt gebracht. De vrolijke keramiek objecten combineren Japanse traditie en vakmanschap met de Europese cultuur en vormen een ideale verbinding tussen de tijdloze stukken van de ‘Maruni Collection’ en de speelse collectie van ‘Karimoku New Standard’.

 
Scholten Baijings, SB Colour Porcelain voor 1616 Arita Japan

Japanse designers in Europa

Niet alleen Europese vormgevers ontwerpen voor Japanse bedrijven maar ook andersom. Workshop of Wonders zet twee generaties Japanse ontwerpers, die van grote invloed zijn voor Europees design, in de spotlight. Een daarvan is ontwerp studio Nendo, onder leiding van Oki Sako, die na de oprichting in 2005 snel tot de nieuwe generatie internationale toppers behoorde. Nendo geeft de mensen een zogenaamd “ ! “ moment door het alledaagse te verzamelen en te hervormen in ontwerpen die intuïtief te begrijpen zijn. Workshop of Wonders laat onder andere Nendo’s ‘heel’ stoel voor Moroso zien. De naam refereert aan het silhouet van de stoel die op een naaldhak lijkt.

 
Nendo, Collar Composition voor Quodes 

Fusion design

Een andere bekende Japanse designer is Naoto Fukasawa. Hij wordt internationaal geroemd als product ontwerper en is een oude bekende op gebied van internationale samenwerking, oa met Pastoe. Workshop of Wonders besteedt extra aandacht aan belangrijke stukken van Fukasawa, waaronder de ‘Hiroshima’ serie, die hij in 2008 voor Maruni heeft ontworpen. Deze eigentijdse en bekende stoelen worden in een mini tentoonstelling gecombineerd met een aantal minimalistische meesterwerken uit Fukasawa’s oeuvre. En reis door een culturele mix van tradities, creativiteit en vakmanschap. ‘JAPAN – a cross culture design adventure’ verteld het verhaal van een bijzondere culturele samenwerking. Een fusie van een internationaal design gevoel en de unieke Japanse esthetiek, een fusie van traditie en vernieuwing en een fusie van Japan en Europa.

 

De opening

1 juni is de opening van deze unieke ‘Japan Show’ in het centrum van Utrecht. Het wordt een cross-over tussen Japan en Nederland. Jeroen van Nijnatten voorziet de bezoekers met ‘polder- sushi’ en Naomi Sato, Jan Schellink en Kees Wennekendonk zorgen voor een bijzondere Japanse muziek ervaring met een Hollandse beat. Uiteraard kan Sake geproefd worden, verzorgd door Yoigokochi en dj Humphrey Daniëls is er zoals altijd voor de vrolijke klanken op de achtergrond. Vanaf 15 uur is iedereen welkom op de Domstraat 25 om dit culturele cross-over avontuur mee te maken.

 

‘JAPAN – a cross culture design adventure’ is van 1 juni t/m 27 september

2014 elke woensdag t/m zaterdag van 12 tot 18 uur gratis te bewonderen.

 

 

 

Reageer op dit artikel