nieuws

Groeten uit Gent

Geen categorie

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift.

Groeten uit Gent

“Ik weet nog altijd niet wat kunst is”

In één week tijd verloor de Gentse culturele sector twee prominente figuren met een Europese uitstraling: Gerard Mortier (1943-2014) en Jan Hoet (1936-2014). De inzet van Mortier om de opera te vernieuwen is groot geweest. Na De Munt in Brussel trok hij naar Salzburg, Parijs en Madrid. Telkens wist hij de opera te herdefiniëren door haar een meer uitgesproken theaterdimensie te geven. Zijn droom om een muziekforum in Gent te realiseren leed schipbreuk. Het gekozen project van Neutelings-Riedijk verdween in de archiefdozen.

 

De turbulente Hoet zette Gent op de kaart met de legendarische expositie ‘Chambres d’Amis’ (1986), kunst buiten de museummuren en te gast in het woonhuis. De stad was één grote architectuurtentoonstelling. In 1992 werd hij artistiek leider van de DOCUMENTA in Kassel en gaf hij opdracht aan Robbrecht Daem voor de Aue paviljoenen, de tijdelijke constructies die nadien in Almere zijn heropgebouwd. In 1999 opende het SMAK de deuren, het stedelijk museum voor actuele kunst in Gent waar Hoet jaren voor heeft geijverd.

Na zijn 65ste startte hij het nieuwe museum MARTA in Herford. In de zomer van 2012 maakte Hoet een schitterende expositie in de Gentse Sint Baafskathedraal, aangrijpend en met een grote intensiteit. De houding van Hoet ten aanzien van architectuur was complex. De angst dat de ruimte de bovenhand zou nemen op het kunstwerk, prikkelde zijn waakzaamheid.

Hoet en Mortier waren beiden ambitieuze beeldenstormers met een visie. Hun overtuiging wisten zij met verve over te brengen, een geloof om de jeugd te betrekken bij het verhaal van de creatie gekoppeld aan de vele maatschappelijke vragen. Voor Hoet was kunst de weg om de onzekerheid van het bestaan en de wereld niet te ontwijken. Bovenaan zijn overlijdensaankondiging staat:”Ik weet nog altijd niet wat kunst is”.

 

Reageer op dit artikel