nieuws

Video van de Week: Richard Wilson

Geen categorie

Deze week geen gelikte digitale animatie, maar gewoon een filmpje van een kunstwerk, een werkelijk uitgevoerd project. Toch is het filmpje en het gefilmde kunstwerk verre van gewoon. Het is een surreëel beeld zonder Photoshop of andere digitale beeldwerking.

Video van de Week: Richard Wilson

In het filmpje van het installatiekunstwerk Turning the Place Over van de Engelse kunstenaar Richard Wilson (1953) is te zien hoe een doodgewoon kantoorgebouw transformeerde tot een bijzonder publiek kunstwerk. Of zoals de Liverpool Biennial het destijds beschreef: ‘the most radical intervention into architecture to date”. Het gebouw wordt letterlijk binnenstebuiten gekeerd. In 2011 is het kunstwerk uitgeschakeld.

De kunstenaar sneed een ronde cirkel met een diameter van 8 meter uit een kantoorgebouw in het centrum van Liverpool. Deze schijf monteerde hij op een speciaal ontworpen apparaat die de schijf gedurende daglicht laat roteren. Een cyclus duurt iets meer dan twee minuten.

Een andere blik

Dit kunstwerk en daarmee ook de kunstwerken van Gordon Matta-Clark (1943-1978) laten de toeschouwer op een andere manier kijken naar de wereld om hem heen. Het werk vervreemdend om iets wat zo vertrouwd is, plots op een radicaal andere wijze te zijn. Zeker als dit op de schaal van een gebouw gebeurt. Het is een intrigerende kijkwijze die uitnodigt tot creativiteit en de grenzen opzoeken. Wellicht een oplossing voor de grote leegstand van kantoorgebouwen in ons land?

Klik op het beeld om de video te starten.

  

 

Reageer op dit artikel