nieuws

Rijksbouwmeester luidt weer noodklok om leegstand

Geen categorie

Rijksbouwmeester Frits van Dongen luidt opnieuw de noodklok over de leegstand in Nederland. Met een oppervlakte van in totaal 55 miljoen vierkante meter heeft die leegstand ‘dramatische vormen’ aangenomen. Noemenswaardige acties blijven volgens de Rijksbouwmeester uit, ondanks de publiciteit die hij oogstte met de kop boven het interview met hem in Het Financieele Dagblad van 21 september 2013: ‘Nederland is voorlopig wel uitgebouwd.’

Rijksbouwmeester luidt weer noodklok om leegstand

‘We zijn ziende blind’, aldus Van Dongen in Bouwinformatie. Wat de Rijksbouwmeester vooral verontrust is dat de omvang en de ernst van de situatie volgens hem nog steeds niet tot de vastgoedmanagers en -beheerders is doorgedrongen. ‘Bizar’, noemt Van Dongen het dat ook de nieuwe directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf Jaap Uijlenbroek ‘versteld stond van 35 miljoen vierkante meter woonruimte die leeg staat’. De leegstand bestaat verder uit 8 miljoen vierkante meter kantoor- en 12 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte. Ook staat 1,2 miljoen vierkante meter kantoren en andere gebouwen van het Rijk leeg.

Over het ontstaan van de leegstand zegt de Rijksbouwmeester: ‘We hebben van de bouw een heel groot verdienmodel gemaakt. Er is in de vorige eeuw – onze tweede gouden eeuw – veel voor de speculatie gebouwd’, aldus Van Dongen. Hij noemt herbestemmen ‘de grote opgave’ voor de komende jaren. ‘Het is afgelopen met bouwen.’ De Rijksbouwmeester heeft zijn hoop gevestigd op ‘jonge ontwikkelaars en ontwerpers die het aandurven nieuwe communities te vormen’. Als voorbeeld noemt hij Codum, de herontwikkelaar van het A Lab – achter de vroegere Shell Toren in Amsterdam Noord – tot een broedplaats voor de creatieve industrie.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel