nieuws

Design van de Week: Acciaio van Max Lipsey

Geen categorie

Een frame dat doet denken aan gekleurde racefietsen uit de jaren zeventig, een vorm die doet denken aan de minimalistische ontwerpen van Gio Ponti uit de jaren vijftig en zestig: de serie Acciaio van de Amerikaanse ontwerper Max Lipsey combineert beide inspiratiebronnen tot bijzondere meubelontwerpen.

Design van de Week: Acciaio van Max Lipsey

Max Lipsey ontwierp een kruk, stoel, fauteuil en een barkruk, met als uitgangspunt het metalen frame van de racefiets: sterk en superlicht. In zijn atelier maakt hij elk exemplaar met de hand.  

Een racefiets als stoel

Lipseys idee was objecten te maken die ondanks de hardheid van het materiaal, toch menselijke aspecten en kwaliteiten in zich hebbent. Het handmatig lassen van het staal geeft de ontwerpen een eigenheid en levendigheid die je alleen tegenkomt als de ontwerper dicht bij het eindproduct staat. Iets wat volgens Lipsey altijd het geval zou moeten zijn bij industriële serieproducten.

Het staal van het frame is ook de naamgever van de serie: Acciaio (ah-chyah’-yo) is Italiaans voor ‘staal’. De zitting is gemaakt van een geperforeerde plaat aluminium met naturel tuigleer, het leer wat je ook tegenkomt bij (fiets)zadels. De stoelen zijn leverbaar in diverse kleuren en ‘racing stripes’ kunnen op aanvraag worden toegevoegd.

Elke kleur draagt de naam van, hoe kan het ook anders, een legendarische fietsenmaker. Zo is de kleur Paulo & Italo, zwart, vernoemd naar de Milanese broers Paulo en Italo Guerciotti, die in 1964 het bedrijf Guerciotti oprichtten dat vandaag de dag nog steeds racefietsen maakt.

Eindhoven designstad

De Amerikaanse ontwerper woont en werkt al enige tijd in Eindhoven. Na de afronding van zijn Masteropleiding aan de Design Academy in 2008, vestigde hij in de stad zijn Atelier Max Lipsey. Behalve stoelen, ontwerpt de designer ook kasten, tafels, kamerschermen, lampen en schalen.

Vanaf 5 maart is zijn werk te zien bij Yksi Expo op Strijp-S, ook in Eindhoven. Bekijk hieronder de video over de productie van de Acciaio-serie:

 

Max Lipsey is van 5 maart tot en met 7 juni te zien op het podium van Yksi Expo.

Yksi Expo, Torenallee 22-04, 5617 BD, Eindhoven

Reageer op dit artikel