nieuws

Scope november de Architect

Geen categorie

Het novembernummer van de Architect begint deze maand met de vertrouwde Scope-pagina’s. Fotograaf Rob ’t Hart maakte een uitgebreide reportage over de art-decoarchitectuur in Cambodja en Marjolein van Eig en Oscar Vos vervolgen hun columns. Tevens staat er in de rubriek een uitgebreide boekrecensie en een verslag over de lezing die Kenneth Frampton gaf in Het Nieuwe Instituut.

Art deco Cambodja
Fotograaf Rob ’t Hart ging in Cambodja op zoek naar het werk van de modernistische architect Vann Molyvann. Zijn oeuvre en veel andere art deco gebouwen worden bedreigd met de sloophamer. Er worden weinig pogingen ondernomen om deze erfenissen van de Franse koloniale bezetting te behouden, zo schrijft Rob ’t Hart:

“In het huidige Cambodja bestaat weinig animo om de symbolen uit het verleden te koesteren. Liever bouwt men aan een toekomst waarin deze ongemakkelijke geschiedenis letterlijk wordt verdrongen. (…) De autoriteiten richten zich liever op de bouw van hoge, nieuwe gebouwen. Ze beschouwen deze als het nieuwe symbool van de modernisering van het land.”

 
Foto: Rob ’t Hart

Lezing Kenneth Frampton
De Amerikaanse architectuurhistoricus trok volle zalen bij zijn bezoek aan Nederland afgelopen september. Op 20 september gaf hij in Het Nieuwe Instituut de lezing ‘Casbah Organisée as City-in-miniature: Open Work vs. Space of Public Appearanc’. Daarin verbindt hij het structuralisme met het begrip ‘space of appearance’. Hans Teerds doet verslag van deze lezing:

“Arendts begrip ‘space of appearance’ kan natuurlijk niet zomaar uit de filosofie naar de architectuur gebracht worden, en zeker ook niet slechts verbonden worden met de structuralistische architectuur. (…) Wat voor Frampton pleit om haar begrip hier, in het debat over het structuralisme, naar voren te schuiven, is dat Arendt benadrukt dat deze ‘space of appearance’ niet kan bestaan zonder een ruimte waaruit de mens kan verschijnen.”

 
Foto: Rob ’t Hart

Columns en boekrecensie
In de Scope van dit novembernummer van de Architect staan ook twee columns. Marjolein van Eig schrijft in ‘Detail 03’ over de relatie tussen Ikea-meubels en SBR-details, waarin ze pleit voor meer standaarddetails in de bouw. Oscar Vos vertelt in ‘Vergeten helden 03’ het verhaal van de Vlaamse architect Juliaan Lampens, die het brutalisme laat contrasteren met een licht en transparant gevoel.

Jaap Evert Abrahamse bespreekt in deze Scope het boek ‘Joop van Stigt, architect – Werken vanuit een flexibele structuur 1960-1985’ van Marinke Steenhuis. Hij legt daarin uitgebreid uit waarom dit boek een mooie aanvulling op de bestaande literatuur over het structuralisme is. Deze Scope sluit wederom af met een cartoon van Pieter Bedaux.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel