nieuws

Kees Kaan: “Een opdrachtgever die niet wil betalen is niet zeker van zichzelf”

Geen categorie

De tijd waarin Kees Kaan startte als zelfstandig architect, vertoont veel overeenkomsten met de situatie waarin huidige jonge architecten zich bevinden. Auteur Alijd van Doorn sprak met de architect onder andere over het feit dat veel architecten hun diensten voor een appel en een ei aanbieden. Kaan vindt dat niet acceptabel.

“Ik ben een tegenstander van zelfexploitatie. Als een opdrachtgever niet bereid is om te betalen dan is hij niet zeker van zichzelf. Dat leidt tot niets. Ik zie betaalde opdrachten als een teken van de maatschappelijke relevantie van het werk dat je doet. Als dat werk voor niemand een economische waarde vertegenwoordigt, dan is er blijkbaar geen belang bij om het te realiseren.”

Bottom-up projecten zijn niet nieuw

Kaan nuanceert bovendien het belang van bottom-up projecten waar veel jonge architecten nu aan werken ter vervanging van traditionele architectuuropdrachten: “Bottom-up projecten zijn niets nieuws onder de zon. In iedere periode waarin de institutionele economie stagneert, zijn het de informele activiteiten die de boel weer aan de gang krijgen. Ook wij hebben in het begin aan informele projecten gewerkt. Maar uiteindelijk was ons streven om projecten te maken voor een professionele opdrachtgever zoals een woningbouwvereniging of projectontwikkelaar. Dat zijn uiteindelijk de projecten waar de stad echt mee gemaakt wordt.”

Het volledige interview met Kees Kaan lees je in de Architect, oktober 2014.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel