nieuws

Woningmarkt vertoont verder herstel

Geen categorie

Het herstel op de markten voor hypotheken en bestaande koopwoningen houdt nu al drie opeenvolgende kwartalen aan, net zoals de verkoopprijs en de Prijsindex Bestaande Koopwoningen. Dit alles maakt het vierde kwartaal van 2013 tot het beste laatste kwartaal van de afgelopen vijf tot zes jaar. Alle signalen wijzen er op dat het eerste kwartaal van 2014 ook wel eens het beste eerste kwartaal van de afgelopen jaren kan worden.

Woningmarkt vertoont verder herstel

 

Dat meldt Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB (TU Delft) op basis van gegevens van Bureau Kredietregistratie, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Vereniging Eigen Huis en Waarborgfonds Eigen Woningen. In het vierde kwartaal van 2014 zijn door de NVM-makelaars (met een marktaandeel van ongeveer 70 procent) ruim 27.000 koopwoningen verkocht en zijn door het Kadaster bijna 36.000 transacties geregistreerd. Die cijfers liggen hoger dan in de afgelopen vijf jaar. In de laatste drie maanden van 2013 laten de verkoopprijzen een zekere stabilisatie zien. In een aantal steden stegen de verkoopprijzen zelfs.

Toenemende verkopen en stabiliserende verkoopprijzen dragen bij aan een oplopend consumentenvertrouwen in de koopwoningmarkt, zo blijkt volgens de onderzoekers uit de Eigen Huis Marktindicator. ‘Zeker zo belangrijk is echter het fors gestegen vertrouwen in de economie in de maanden december 2013 en januari 2014. De basis voor een aantrekkende koopwoningmarkt wordt op deze manier steeds sterker.’

Reageer op dit artikel