nieuws

De tien meest gelezen blogs van 2013

Geen categorie

Ook in 2013 hebben veel lezers www.deArchitect.nl bezocht om de blogs van zowel eigen redacteuren als gastauteurs te lezen. Verschillende thema’s zijn aan het bod gekomen dit jaar, waaronder natuurlijk de economische crisis, interessante projecten en de drang naar innovatie. De blog van Sander Woertman over de beste architectuurboeken van 2012 werd het vaakst gelezen.

De tien meest gelezen blogs van 2013

 

 


Top tien 2013  

 
1. De beste architectuurboeken van 2012 – Sander Woertman
Het uitgeeflandschap op het gebied van architectuur en ontwerp is vorig jaar flink omgespit. SUN architecture hield op te bestaan en NAi uitgevers en 010 fuseerden tot nai010 uitgevers. Gecombineerd met andere ontwikkelingen in uitgeefland en op ons vakgebied, lijken zich aan het eind van 2012 een paar trends af te tekenen: minder monografieën en ontoegankelijke architectuurtheorie en meer nadruk op de stad en de bureaupraktijk.

  
2. Zorg goed voor jonge vakgenoten – Regien Kroeze
Jong Onroerend Goed Den Haag, waar ik sinds kort bij aangesloten ben, is een club met jonge ambitieuze mensen die in het vastgoedland van Den Haag en omstreken actief zijn. Ze telt voornamelijk makelaars, juristen, vastgoed adviseurs, ontwikkelaars en aannemers.

 
3. Rijksmuseum: terug van weggeweest – Francine van den Berg
Een weerzien met een oude bekende: het Rijksmuseum gaat morgen eindelijk weer open voor het publiek. Ik mocht afgelopen zondag alvast een kijkje nemen. De lentezon beloofde helder licht in de hernieuwde zalen met de vele daklichten. Nieuwsgierig loop ik, tegelijk met andere mazzelaars, door de veel besproken fietstunnel naar de ingangen.

4. Verdienmodellen voor de toekomst 
De crisis in de architectuur valt samen met de crisis in de uitgeefwereld, waardoor vakbladen in de ruimtelijke sector het extra moeilijk hebben. Oorzaak is de digitale disruptie die traditionele verdienmodellen van uitgevers onder druk zet. Nieuws is overal gratis te vinden en adverteerders spreken via sociale media zelf hun klanten aan. Tegelijkertijd ontstaat er een vraag naar duiding en analyse op online media, in plaats van gratis snel nieuws te snacken. Wat is het nieuwe verdienmodel voor een architectuursite?

 
5. Goede architectuur verkoopt – Merel Pit
Stel: je zet in juni 2012 je netjes verbouwde gezinswoning in Rotterdam-Zuid, Oud-Charlois, te koop. Niet bepaald de populairste buurt onder de Rotterdammers, maar je biedt wel veel woning voor de vraagprijs. Vier woonlagen, drie slaapkamers, twee badkamers; totaal 175 vierkante meter voor €239.500,-. In zes maanden tijd komt slechts één geïnteresseerde kijken. Allemaal de schuld van de crisis. Toch?

  
6. Stedelijkheid ten top – Eric Ouwerkerk
Manhattan aan de Maas of de Kolos van Koolhaas? De meningen zijn verdeeld over De Rotterdam. Feit: het is het grootste ooit in Nederland gerealiseerde gebouw. De bouwkeet alleen al is 3.000 m2. Eric Ouwerkerk is als Senior Realisatiemanager verantwoordelijk voor onder andere de Westelijke van de drie torens, met daarin 240 koop- en huurwoningen. Hij vertelt over de ongekende complexiteit van dit project.

  
7. Nieuwe architect – Harm Tilman
Na het Nieuwe Werken en het Nieuwe Leren hebben we nu ook de Nieuwe Architect. Het thema stond centraal bij de landelijke Architectendag van de BNA, afgelopen donderdag in Amsterdam. Vooraf was om de definitie van Nieuwe Architect al het nodige te doen geweest. De BNA zelf omschrijft de nieuwe architect als degene die met gebruikers praat. De reactie lag voor de hand: deed de oude architect dat dan niet?

  
8. De groene bouwketen: architect en aannemer samen – Daan Bruggink
Een architectenbureau dat een bouwdivisie van de grond tilt om de eigen ontwerpen efficiënt te realiseren lijkt een unicum. “Vreemd dat niemand anders dit doet”, zei Daan Bruggink onlangs tegen dagblad Cobouw. Hij voegt de divisie ORGA Bouw toe aan zijn bureau, geleid door nieuwe partner Patrick Schreven. Deze start ‘een aannemerij nieuwe stijl’. Hieronder legt Daan uit hoe hij tot deze beslissing kwam.

  
9. Het belang van stagelopen – Jet van der Hee
Naarmate mijn studie vordert, realiseer ik me pas echt wat de alom aanwezige crisis voor mij betekent. De kans is groot dat ik na mijn afstuderen geen baan vind. Vroeger kreeg je, bij wijze van spreken, al een aanbieding voor een baan voordat je was afgestudeerd, dit is voor mij en mijn jaargenoten niet weggelegd.

  
10. Constructivisme in Jekaterinenburg – Jan van Vlerken
Voor de meeste Nederlanders is Jekaterinenburg slechts een stipje op de kaart van Europa, helemaal aan de rechterkant, net voorbij het Oeralgebergte en dus officieel in Azië. Zo ook voor mij, totdat ik er achter kwam dat ‘Ekat’ de meest complete verzameling constructivistische gebouwen ter wereld kent.

Reageer op dit artikel