nieuws

Mobiele informatie voor monumenten

Geen categorie

Met de Open Monumentendag op 14 september gaat de pilotfase van Meerhierover van start. Vierennegentig monumenten zijn dan voorzien van een mobiele website die informatie geeft over wat je als voorbijganger nu eigenlijk aan dat gebouw hebt. Onder meer gebouwen van Paleis Soestdijk, Stadsherstel Amsterdam, Veenhuizen en de Industrieroute Hengelo zijn nu online toegankelijk.

Mobiele informatie voor monumenten

 

De zichtbaarheid wordt aangegeven door een blauwe tag bevestigd aan de panden. Via  de GPS-positie van de gebruiker of via een QR-code leidt de tag naar een compacte website. Die geeft antwoord op 5 basale vragen: “Wat is het verhaal?”, “Wat gebeurt hier nu?”, “ Wat kan ik hier doen?”, “Wat is er nog meer in de buurt” en “Hoe kom ik aan meer informatie?”. De antwoorden kunnen worden gegeven in de vorm van tekst, beeld, video, geluid of een interactieve kaart.

De bedoeling van deze manier van informatievoorziening is om – naast het historische verhaal – de nadruk te leggen op de gebruiksmogelijkheden van de gebouwen. Meerhierover wordt in een volgende fase opgeschaald tot 1000 objecten. Daarna (medio 2015) zal het project verder worden uitgebouwd.

Meerhierover is een project van de Stichting Erfgoedlab en geïnitieerd door BOEi en Linkeroever. Het project heeft geen winstoogmerk en wordt tot nu toe gesteund door het kfHeinfonds, Bouwfonds Cultuurfonds en het Mondriaanfonds.

Reageer op dit artikel