nieuws

200 Herbestemmingsprojecten online

Geen categorie

Het Nationaal Programma Herbestemming heeft tot nu toe de kennis en informatie ontsloten rond 200 projecten. De informatie is te vinden via kennisbankherbestemming.nu.

200 Herbestemmingsprojecten online

Toen Nationaal Programma Herbestemming in de zomer van 2010 het werd gelanceerd, was een veel gehoorde opmerking dat het zo moeilijk was om kennis en informatie rondom herbestemming te vinden. Er was vooral behoefte aan goede voorbeelden. De organisatie is dan ook gestart met het analyseren en beschrijven van dergelijke projecten. Drie jaar verder is er een kennisbank met 200 projecten, waarvan 190 binnenlands en ruim 100 rijksmonumenten.

De projecten zijn beschreven, voorzien van beeldmateriaal en gekoppeld aan een digitaal dossier waarin dieper wordt ingegaan op de geanalyseerde aspecten. Zo is er een dossier over financiering, ontwerp maar ook over duurzaamheid, krimp of tijdelijk gebruik.

Zoeken op type

Hoewel de projecten vooral zijn beschreven vanuit inhoudelijke vragen (bijvoorbeeld financiën of duurzaamheid) kan het bestand ook per categorie gebouw gezocht worden. Dan blijkt dat er 20 boerderijen beschreven zijn, 29 gebouwen van maatschappelijk vastgoed, 39 kerken/kloosters en 58 industriële gebouwen. Kantoorgebouwen zijn nog in de minderheid (18 stuks) omdat veel goede voorbeelden al te vinden zijn op de site van Agentschap NL.  

Hapklare brokken

Voor wie de informatie liever in delen krijgt opgediend:

  • In het E-magazine van het Nationaal Programma Herbestemming worden telkens (nieuwe) voorbeeldprojecten uitgelicht;
  • Dit geldt ook voor de gratis nieuwsvoorziening Herbestemming.NU die tweewekelijks verschijnt;
  • Daarnaast zijn ook voorbeelden geanalyseerd en beschreven in de brochurereeks ‘Een toekomst voor …’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In deze reeks zijn onder andere brochures verschenen over de herbestemming van kerken, boerderijen en watertorens.
  • Ook heeft Nai/010 uitgevers in opdracht van het Nationaal Programma Herbestemming een boek ‘Herbestemming in Nederland; nieuw gebruik van stad en land’ uitgebracht met 25 voorbeeldprojecten beschreven door Marinke Steenhuis & Paul Meurs.

Niet-partners welkom

Inmiddels kunnen ook niet-partners projecten aanleveren.

Reageer op dit artikel