nieuws

Hellende gevel halveert nagalmtijd Hofbad

Geen categorie

In het Hofbad in Den Haag is een maatregel getest om de galm- en geluidoverlast in zwembaden en sporthallen te verminderen. Wat blijkt: als je één gevel een beetje schuin zet, kun je de geluidsoverlast halveren.

Hellende gevel halveert nagalmtijd Hofbad

Het is een bekend probleem in zwembaden en sporthallen: galm. Geluid kaatst tussen de harde oppervlakken voortdurend heen en weer. Het liefst zou je de wanden geluidabsorberend maken, maar dat is in de praktijk bijna altijd onmogelijk. Vaak blijft alleen het plafond over voor geluidabsorptie. Het geluid blijft echter vaak tussen de wanden ‘hangen’ en bereikt het absorberende plafond niet. Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT bedacht daarop een simpele maar effectieve maatregel: zet een van de wanden een klein beetje schuin, zodat het geluid naar het plafond wordt gekaatst.

Bij het Hofbad in Den Haag is deze kennis voor het eerst bewust vertaald naar de praktijk. De onderste 2,5 meter van de grote glazen voorgevel helt 4 graden naar achteren. Daarmee is de nagalmtijd in één klap bijna gehalveerd, zo blijkt uit metingen.

 

Directeur ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT: “Zonder de ingreep zou de nagalmtijd in het Hofbad zo’n 3,5 seconden zijn geweest, nu zijn het er twee. Daarmee voldoet de akoestiek aan de eisen die vooraf zijn gesteld. Bij een zwembad in Zwolle en Amsterdam passen we nu dezelfde oplossing toe. Inmiddels weten we dat zelfs 2 graden al voldoende is en dat het óók werkt als de wand naar voren helt. Geluid kaatst dan via de vloer of het water naar het absorberende plafond. Het mooie van dit soort technische out-of-the-box-innovaties is dat vaak de simpelste oplossing ook de beste is. En het kost niets extra.”

Reageer op dit artikel