nieuws

Bouwstart BSO Rotterdam door Spee architecten

Geen categorie

Spee architecten start met de bouw van Basisschool ‘Het Open Venster’ in Rotterdam. De opdracht is afkomstig van Stadsontwikkeling Rotterdam en Gemeentewerken Rotterdam.

Bouwstart BSO Rotterdam door Spee architecten

 

 

 

 

Het ontwerp van Spee architecten bestaat uit een BSO en een gymzaal gelegen als een verdiept plein in het hart van het gebouw. De school, gelegen aan een park, wordt gebouwd in een prefab massief houten bouwsysteem met een getrapte gevel richting het park en terrassen die de speelpleinen ontsluiten.

Het speeldek is gemaakt van ecologisch recyclebaar materiaal. De keramische gevels zijn C2C-gecertificeerd. De balustrades en hekwerken wordt gemaakt van geborduurde stalen hekwerken, die de identiteit van de school versterken.

Verdiepte gymzaal

Het speelpleindak dat ontstaat door de gymzaal verdiept aan te leggen krijgt een groendak, de buitenruimten worden als groene speelpleinen ingericht met bomen, planten, graszoden en gerecyclede speeltoestellen.

Spee BSO Open Venster 

Glazen plint

Een glazen plint maakt de sportfaciliteiten van de school en de sportverenigingen zichtbaar voor passanten en zorgt voor interactie met de wijk. Ook de centrale speelpleinzone met het speellokaal is zichtbaar gemaakt in de gevel door een grote glazen pui, die zich aftekent in de vorm van een tribunetrap. Door een verplaatsbare wand kan de tribunetrap worden gekoppeld aan het centrale plein en het speellokaal. Hierdoor kunnen deze ruimtes ook worden gebruikt voor schoolfestiviteiten.

Functiestroken

In het ontwerp zijn functiestroken tussen de lokalen aangebracht waarin deelruimtes, computerruimtes en speelhoeken kunnen worden ingericht die vanuit de lokalen of twee lokalen bereikbaar zijn als verlengstuk van het lokaal. Bijkomend voordeel is leraren geen hoekjes hoeven af te bakenen binnen het lokaal voor deze lesprogramma’s. Door de functiestroken boven elkaar te plaatsen kunnen de bijbehorende installaties verticaal worden georganiseerd in plaats van deze horizontaal te verslepen. Verlaagde plafonds zijn hierdoor overbodig  waardoor de verdiepingshoogte geoptimaliseerd kan orden wat minder bouwkosten met zich meebrengt.

Toekomstig gebruik

Zonder veel aanpassingen zijn in het schoolgebouw eigentijdse ontwikkelingen, zoals adaptief onderwijs en computeronderwijs, mogelijk die op hun weer plaats kunnen maken voor nieuwe ontwikkelingen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels