nieuws

Blok: ruim kwart sociale huurders is scheefwoner

Geen categorie

Ruim een kwart van de sociale huurders heeft een inkomen boven de toewijzingsgrens van 33.614 euro en is daarmee een scheefwoner. Dat blijkt uit een brief van minister Stef Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer over de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli.

Blok: ruim kwart sociale huurders is scheefwoner

Afgelopen maanden heeft de Belastingdienst aan bijna alle eigenaren van sociale huurwoningen inkomensgegevens van huurders verstrekt. Bij nog maar 6 procent van de inkomensverklaringen zijn de inkomensgegevens onbekend. Uit de verstrekte gegevens blijkt dat 27 procent van de huishoudens in sociale huurwoningen een inkomen heeft boven de grens voor sociale huurwoningen. Het aantal huishoudens met een inkomen boven 43.000 euro is 15,9 procent, het aantal huishoudens met een inkomen tussen 33.614 en 43.000 euro is 11,1 procent.

Huurverhoging

Dat betekent dat ongeveer 450.000 huishoudens per 1 juli een huurverhoging tegemoet kunnen zien van 4 tot 6,5 procent. Volgens Blok maakt het inkomensafhankelijke systeem de huurmarkt rechtvaardiger. ‘Mensen die hun woning al jaren geleden zijn gaan huren, betalen vaak een lagere huurprijs dan hun buren die nog niet zo lang in hun woning wonen. Ook mensen met een hoog inkomen die al lang in hun huurwoning wonen, betalen vaak minder dan hun buren die minder verdienen maar nog niet zolang in hun woning wonen. Juist de inkomensafhankelijke huurverhoging kan die verschillen verkleinen.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel