nieuws

Wiegerinck ontwerpt nieuwbouw ZRTI

Geen categorie

Het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) opent in 2014 een tweede vestiging op het terrein van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Wiegerinck Architecten tekent voor het ontwerp.

Wiegerinck ontwerpt nieuwbouw ZRTI

 

 

 

Sculptuur

Wiegerinck maakte een ontwerp waarin het gebouw als een sculptuur op het terrein staat.De verschillende functies, zoals twee bestralingsruimten, een CT-ruimte en ondersteunende functies bestaan uit verschillende volumes. Elk heeft zijn eigen afmetingen die wordt bepaald door de gevraagde functie. Door de bestralingsruimten en de CT-ruimte vrij van elkaar te positioneren ontstaat er in het verbindende element met ondersteunende functies een semi-openbare ruimte die aansluit op de openbare ruimte rondom het gebouw.

 ZRTI Wiegerinck

Baksteen

Het gebruik van een speciale baksteen geeft de gevel een extra dimensie en eigen identiteit. Horizontale breuklijnen op de steen tonen een slagschaduw die, afhankelijk van de oriëntatie en zonnestand, continu verandert. De rode kleur die verandert onder invloed van zon en regen maakt het gebouw vriendelijk ogend.

Interieur

Ook de binnenruimte ademt rust en eenvoud. Grote verdiepingshoge glasvlakken zorgen voor een overgang tussen binnen en buiten. Het zicht is door de oriëntatie van de gevelopeningen voornamelijk naar buiten gericht. Dit kan de patiënten ruimte geven, zodat zij zich vrij voelen en zich in een aangename omgeving kunnen voorbereiden op de gesprekken en behandelingen.

Reageer op dit artikel