nieuws

Islamitisch Cultureel Centrum in Berkel en Rodenrijs

Geen categorie

Berkel en Rodenrijs krijgt een islamitisch Cultureel Centrum. Het centrum komt in deelgebied Parkzoom 5 op de grens tussen de toekomstige wijk Wilderszijde en het Landscheidingspark. Voor het ontwerp tekende Theo Verburg Architecten.

Islamitisch Cultureel Centrum in Berkel en Rodenrijs

 

In het ontwerp speelt de routing (mannen/vrouwen een belangrijke rol. Basisgedachte achter het concept is de structuur en de schil van het op Mekka georiënteerde gebouw. De structuur omvat de routing, functionaliteit, flexibiliteit en bereikbaarheid. De schil geeft het gebouw zijn bijzondere identiteit.

Moskee 

Vierkant

Een vierkant is de basis voor alle islamitische geometrische patronen die veel als decoratie worden gebruikt. Dit idee gebruikte Theo Verburg Architecten in het ontwerp, twee vierkanten van 16×16 als grondvlakken. Eén vierkant als grondvlak voor de functies gerelateerd aan de moskee. De tweede vierkant is bedoeld voor de multifunctionele ruimtes, kantoren, klaslokalen en sanitaire ruimten. De twee vierkanten zitten los van elkaar. De ruimte die hierdoor ontstaat ( de tussen zone) wordt gebruikt voor de ontsluiting en als verkeersruimte. Een zogenaamde wokkeltrap ( twee trappen in tegenovergestelde richting) midden in deze zone scheidt op een simpele manier de verticale routing van de vrouwen en de mannen. Tussen de twee trappen bevindt zich een lift die aan beide kanten is te bereiken. Een kern in de lengte richting verbindt de twee hoofdfuncties. In de kern zijn de ruimten opgenomen voor gemeenschappelijk gebruik zoals een bibliotheek, sanitaire ruimten en bergingen.

Moskee

De schil

Om het gebouw het gewenste karakter en uitstraling te geven is een element ontworpen van 2.4 x 2.4 m met een raster van 1.2 x 1.2 m, eveneens geïnspireerd op een islamitisch geometrisch patroon. Dit element wordt vervolgens aan elkaar gekoppeld en vormt op deze manier de schil van het gebouw. Binnen de lijnen van de geometrische vormen worden alle gewenste openingen in de gevel gemaakt. Het element wordt in twee lichte kleuren van gezuurd beton gemaakt. Aan de zuidoosten zijde worden de elementen als het ware omhoog getrokken. Hierdoor ontstaat vanuit het volume een hoogte dat de functie krijgt van een Minaret. 

Moskee_3

Situatie

Het ICCL centrum is het laatste gebouw in het gebied langs De Zijde. Naast de locatie ligt een brug die een belangrijke verbinding vormt voor voetgangers tussen de wijk Rodenrijse Zoom/Landscheidingspark en Parkzoom/Wildersijde. Het terrein wordt via De Zijde ontsloten. Het gebouw staat op een terp van circa 1 meter t.o.v. het maaiveld. Via het plein en de parkeerkoffer (plaatsen waar men zowel bovengronds als ondergronds kan parkeren) wordt het gebouw via trappen en een hellingbaan ontsloten. Het gebouw heeft twee gelijkwaardige hoofdentrees, deze versterken het alzijdig karakter van het gebouw.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels