nieuws

Bouwstart nieuwbouw Westfriesgasthuis Hoorn

Geen categorie

Onlangs is de eerste paal geslagen voor fase 2 van de nieuwbouw van het Westfriesgasthuis in Hoorn. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig-, constructief- en interieurontwerp van de uitbreiding van circa 21.000 m².

Bouwstart nieuwbouw Westfriesgasthuis Hoorn

 

 

 

Met de uitbreiding wil het ziekenhuis de zorgvraag in de regio West-Friesland in de toekomst opvangen en patiënten en bezoekers een prettige omgeving bieden. De oplevering wordt begin 2015 verwacht.

Ontwerp dJGA

Patiëntvriendelijkheid staat voorop in het ontwerp van architectenbureau dJGA. De wachtruimtes hebben grote ramen die overdag zorgen voor extra daglicht en waardoor de patiënt altijd zicht naar buiten heeft. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol dit dankzij het gebruik van hogere isolatiewaarde in de gevels en de toepassing van warmte koude opslag (WKO).

dJGA heeft eerder nieuwbouwfase 1 met onder meer het GGZ centrum en de parkeergarage van het Westfriesgasthuis ontworpen, alsmede het recent in gebruik genomen centrum voor radiotherapie en oncologie op het terrein van het Westfriesgasthuis.

 dJGA_Westfriesgasthuis_Hoorn 

Uitbreiding voor de toekomst

De start van nieuwbouwfase 2 omvat het uitbreiden van de poliklinieken op de begane grond en eerste verdieping. Op de tweede verdieping komt een moeder-kindcentrum met kraam- en couveusesuites, zodat moeder en kind bij elkaar kunnen blijven na de bevalling. Het creëren van een huiselijke omgeving binnen het veilige vertrek van het ziekenhuis staat hierbij centraal. Op de derde verdieping worden het medisch microbiologisch laboratorium en klinisch chemisch laboratorium gerealiseerd.

De verpleegafdelingen bevinden zich op de vierde en vijfde verdieping. Deze sluiten aan bij de verpleegafdelingen van de eerste fase. De afdelingen krijgen veel eenpersoonskamers met voldoende ruimte voor familie om te blijven slapen. Op de zesde en zevende verdieping van de uitbreiding komen de scopie-afdeling en dialyseafdeling.

 dJGA_Westfriesgasthuis_Hoorn 

Souterrain

In het souterrain wordt een logistieke gang gecreëerd die aansluit op de logistieke gang van fase 1. Hierdoor wordt het goederentransport gescheiden van de patiënten logistiek. Hier bevinden zich ook het centrale magazijn en de fietsenstalling voor het personeel. Ondanks dat de uitbreiding gedeeltelijk op het dak van de nieuwbouw uit fase 1 wordt gebouwd, zal deze weinig overlast geven doordat hier bij fase 1 van de nieuwbouw al rekening mee is gehouden. Het eerste deel van de nieuwbouw van het Westfriesgasthuis werd in 2003 geopend.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels