nieuws

Venhoeven: “goed knopenbeleid loont op lange termijn”

Geen categorie

“Als je een goed ‘knopenbeleid’ voert, zal je op de lange termijn beloond worden met flinke economische groei en toename van de leefkwaliteit.” Dat stelt Ton Venhoeven in een interview met Martijn Kruijf. De trek naar de stad is al jaren aan de gang. Hierbinnen ziet Venhoeven een speciale rol weggelegd voor multimodale knooppunten. Die zijn goed bereikbaar, maar er zijn ook een heleboel andere plekken binnen het netwerk goed bereikbaar.

Venhoeven: “goed knopenbeleid loont op lange termijn”

De Nederlander begint volgens Venhoeven langzaam maar zeker multimodaal te worden. Met name de jonge generaties, met OV-chipkaart in de ene hand en smartphone in de andere, zijn steeds flexibeler en stemmen steeds makkelijker hun mobiliteit af op de specifieke behoefte en mogelijkheden van dat moment.

Het is echter een culturele verandering die zeer traag verloopt: vooralsnog ligt 85 procent van de op 1,4 miljoen geplande nieuwbouwwoningen op meer dan achthonderd meter van een station. Daar waar het internationaal heel normaal is om in appartementen te wonen wil de Nederlander door de bank genomen nog altijd een huis met tuintje. Tenminste, dat was tot niet heel lang geleden het geval. Het feit dat grote woningbouwprojecten ver buiten de stad niet verkocht raken of in ontwikkeling stil komen te liggen is wat dat betreft een omineus signaal.

Het volledige interview van Martijn Kruijf met Ton Venhoeven is te lezen in de februari-editie van de Architect. 


Tijdens zijn werkzaamheden als rijksadviseur infrastructuur werkte Ton Venhoeven onder andere aan de Mobiliteitskaart van Nederland. De kaart is onderdeel van het advies dat het College van Rijksadviseurs eind vorig jaar deed aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Reageer op dit artikel