nieuws

Scheveningse Pier als duurzame proeftuin

Geen categorie

Een algenbassin voor biobrandstof en een Bungee-windmolen. Als het aan het Haagse ondernemerscollectief Imago Bouwers ligt dan moet de Scheveningse Pier een “proeftuin voor duurzame initiatieven” worden.

Scheveningse Pier als duurzame proeftuin

Hoewel de exacte datum nog niet bekend is zal de Pier in Scheveningen waarschijnlijk in maart worden geveild. Imago Bouwers oprichter Gerard Vos hoopt samen met een collectief van groene bedrijven een bod uit te brengen. “De kans dat De Pier wordt gesloopt wordt met de dag groter”, zegt hij. “We mogen dit icoon niet verloren laten gaan.” De ondernemer heeft daarom allerlei energiezuinige plannen ontwikkeld.

Bungee-windmolen

Hierbij denkt Vos onder meer aan zonnepanelen op het dak, een onderzoekscentrum voor getijde-energie en een algenbassin voor biobrandstof. De bugee-jump op de punt van de Pier zou bovendien dienst kunnen doen als windmolen. “Dit is een ultieme kans om aan de wereld te laten zien waartoe wij Nederlanders in staat zijn”, zegt Vos.

Op de Pier zou een congrescentrum kunnen worden ingericht – waar eerst het Van der Valk hotel dienst deed – waarbij het bedrijfsleven mede-eigenaar kan worden. Ook zijn er ideeën voor een educatief museum, zoals het NEMO in Amsterdam.

Of de plannen allemaal gaan lukken is nog uiterst onzeker. “Er zijn meer kapers op de kust”, zegt Vos. Toch heeft Vos goede hoop. “De Pier is voor veel mensen uit de regio een begrip.” Er worden dan ook gesprekken gevoerd met partijen in en rond Den Haag om dat zo te houden. “Ik hoop dat de gemeente hier een stem in gaat hebben.” De Facebookpagina “red de pier” moet ook de burgers erbij betrekken.

Want als klein jongetje vond Vos de Pier al “magisch.” Het verval ervan ziet hij met lede ogen aan. “Dit een oproep aan alle partijen uit de duurzame hoek om van De Pier een weer een vooraanstaand bouwwerk te maken.”

Reageer op dit artikel