nieuws

Numerus fixus voor alle architectuuropleidingen

Geen categorie

De Bond van Nederlands Architecten acht een numerus fixus voor alle architectuuropleidingen noodzakelijk. Voor het komende jaar heeft de bouwkundefaculteit van de TU Delft als enige opleiding van alle HBO en WO architectuuropleidingen een numerus fixus aangekondigd.

Numerus fixus voor alle architectuuropleidingen

Willem Hein Schenk is het als BNA-voorzitter sterk met de TU Delft eens. De werkgelegenheid in de architectenbranche is op dit moment extreem slecht. Maar ook in de nabije toekomst wordt dit niet beter, stelt Schenk. Er is dus een grote discrepantie tussen vraag en aanbod van arbeidskrachten in de architectenbranche.

Selectie

Daarnaast wordt het architectenberoep complexer en zal het vak in de toekomst flink veranderen. Goede opleidingen zijn dus ontzettend belangrijk. Een numerus fixus kan architectuuropleidingen helpen studenten te selecteren op basis van talent en ambitie. Daarnaast zal het helpen een gezondere balans tussen vraag en aanbod van personeel tot stand te brengen. Uiteindelijk zal dit volgens de BNA ook de studenten ten goede komen.

TU Eindhoven

Elphi Nelissen, de decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven reageert hier met gemengde gevoelens op. “Het is belangrijk dat bij het doen van zulke uitspraken er ook rekening wordt gehouden met de andere branches in de bouwwereld. Een opleiding bouwkunde is veel meer dan alleen architectuur. Binnen de bouwwereld staan bedrijven nog te springen om bouwfysici en constructeurs”.

Een numerus fixus is volgens Nelissen echter geen slecht idee. Uit ervaring merkt ze op dat studenten die het vwo boven gemiddeld hebben afgerond ook vaak betere studenten zijn. Daarnaast zou een strengere toelating, specifiek voor de architectuurmaster, een mogelijkheid kunnen zijn een balans in de werkgelegenheid binnen de architectenbranche te vinden.

Reageer op dit artikel