nieuws

Flexibele concepten voor een onzekere toekomst

Geen categorie

Wie op de BouwBeurs door hal 1 struint, stuit vroeger of later op een stand die niet past in de omgeving van grote glazen gevelpanelen, strak aluminium en geperfectioneerde baksteen. Barbahuis, Lincubator en Nianesto hebben namelijk een huiskamer ingericht, zonder producten of reclame, maar met een grote tafel om lekker aan te babbelen.

Flexibele concepten voor een onzekere toekomst

Waar de discussie over flexibiliteit zich vaak toespitst op de maximale overspanning van de vloeren, kiest woningcorporatie Portaal voor een volstrekt andere benadering. Het bedrijf heeft twee denktanks in het leven geroepen die in overleg met de klant en met de leverancier tot flexibele eengezinswoningen en appartementencomplexen proberen te komen. Nianesto richt zich op de eengezinswoningen. Deze organisatie werd geïntroduceerd op de Provada van 2012 en is in het stadium van uitvoering: de eerste duurzame, energierekeningloze woningen met een keuzemenu voor de huurder worden dit jaar gerealiseerd.

  

Nianesto’s jongere zusje Barbahuis richt zich op het appartementencomplex. Deze organisatie heeft afgelopen zomer verkennende gesprekken met gebruikers gevoerd en sindsdien onderzocht welke partijen willen en kunnen meewerken aan het concept. De organisatie noemt daarbij ook nadrukkelijk de leveranciers. Bart Snijders, ontwikkelaar in de regio Leiden, zegt hierover: “Als je alleen met aannemers en opdrachtgevers praat, blijft het fantasie. Om tot resultaten te komen, moeten we weten welke interessante producten er bestaan, welke producten gemakkelijk kunnen worden geproduceerd en hoe we de verschillende systemen en producten aan elkaar kunnen koppelen.”

  

Wat nu?

Naast Nianesto en Barbahuis neemt Portaal deel in het grotere, overkoepelende initiatief Lincubator, waar vijf grote corporaties en vijf grote aannemers mensen hebben vrijgespeeld om out of the box naar de woningmarkt te kijken en antwoord te geven op de vraag: wat nu. De zorgvuldig samengestelde groep heeft de opdracht meegekregen om zo vrij en open mogelijk naar de woningmarkt te kijken. Deelnemer Sanne Uiterwaal: “De huidige bouw is niet meer gewend hoe je de klant dicht tegen je aanhoudt. Door de overvloed zijn we lui geworden, en zelfs een beetje bot. Wij leggen de problemen bij de klant. En dat moet nu echt anders.”

 

Aanstaande vrijdag op de BouwBeurs:

Afgelopen vrijdag hield Barbahuis haar eerste werkcongres in LEF Future Center van Rijkswaterstaat. Tachtig bedrijven gingen daar met elkaar aan de slag om een concept op te zetten voor een flexibel, duurzaam en betaalbaar appartementencomplex voor de sociale sector. Daarbij is ook nagedacht over de klantbehoefte en juridische zaken. Aanstaande vrijdag presenteert Barbahuis de resultaten van het werkcongres, om te kijken hoe de markt reageert. Ook kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de verdere uitwerking van het concept.De bijeenkomst vindt plaats om 10.00 uur in het Bouwhuis in hal 1. Als het goed is gaat de bouw van het eerste Barbahuis eind 2013 van start.

Reageer op dit artikel