nieuws

Architect op de maan

Geen categorie

Het lijkt op een verhaal uit Kuifje maar met de komst van 3D-printers is bewoning van de maan niet meer zo ver weg. Zo dacht ook Foster + Partners bij hun studie voor een maanbasis bestaande uit een woning voor vier personen.

Architect op de maan

Architecten ontwerpen gebouwen die bestand moeten zijn tegen extreme omstandigheden, aardbevingen, temperaturen onder nul, stormen en andere rampen. Tot nu ontbreekt in dit lijstje meteorieten en gammastraling. Voor Foster een noodzakelijke eis bij een woning op de maan.

Foster_Maanbasis 

Volgens Xavier De Kestelier, werkzaam bij Foster “zijn wij als architectuurpraktijk gewend aan het ontwerpen voor extreme klimaten op aarde en het benutten van lokale, duurzame materialen. Onze maanwoning volgt dezelfde logica.”

European Space Agency

De architectuurpraktijk bedacht in opdracht van het European Space Agency (ESA) een concept voor een vierpersoons woning. Grootste probleem is het transport van de materialen en de bouwers. 3D printen biedt hier een oplossing. 

Een deel van de basis wordt meegenomen door een raket in een buisvormige module. Eenmaal boven, vormt deze module, in de vorm van een opblaasbare koepel, de entree. Hierbinnen zou een robot de 3D printer bedienen om een beschermende laag van materialen van de maanbodem over de buitenkant van de koepel af te drukken. Deze laag moet de straling en micrometeroroids tegenhouden. 

Foster_Maanbasis 

Fictie of non-fictie

Het klinkt mooi, maar vooralsnog is het volgens Enrico Dini van Monolite, de leverancier van de printer, fictie. Hij legt uit “eerst moeten we het gesimuleerde maanmateriaal mengen met magnesiumoxide. Hierdoor ontstaat papier waarop wij afdrukken. Voor de ‘inkt’ van de 3D printer wordt een bindend zout toegevoegd waarna het materiaal kan worden omgezet in een steenachtig materiaal.

Foster_Maanbasis 

De huidige printer van Monolite bouwt met een snelheid van ongeveer 2 meter per uur. Dit betekent dat de bouw een langdurig en langzaam proces is. De volgende generatie printers is bijna twee keer zo snel, 3,5 meter per uur. Dan komen de mogelijkheden dichterbij. Tegen die tijd is een week nodig voor het hele gebouw gerpint te hebben.

Reageer op dit artikel