nieuws

Amsterdamse School-badhuis Hengelo mag gesloopt

Geen categorie

Het badhuis aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo mag worden gesloopt. De monumentenstatus van het pand uit de jaren twintig is definitief ingetrokken.

Amsterdamse School-badhuis Hengelo mag gesloopt

De gemeente heeft de vele bezwaren die tegen de sloop zijn ingediend ongegrond verklaard, zo meldt dagblad Cobouw vandaag.

Er is al jaren gesteggel rond het monumentale pand aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het badhuis, dat is ontworpen is door de gemeentearchitect Gijzen, volgt de stijl van de Amsterdamse School. Het staat al lang leeg en raakt steeds meer vervallen. Er zijn in de loop der tijd echter allerlei plannen ingediend om het gebouw weer in gebruik te nemen. Deze voorstellen lopen altijd stuk op bezwaren van de gemeente.

Onderneemster Mufide Halaceli wilde het badhuis zijn oude functie teruggeven door er een hamam te beginnen.

Kwade tongen beweren dat de gemeente in 1999 een deal heeft gesloten met woningcorporatie St Joseph, die de beschikking over het badhuis en de naastgelegen Ariensschool opeiste in ruil voor de ontwikkeling van woonzorgcomplex O-Kwadraat. Ook is er sprake van een geheimzinnige Belgische projectontwikkelaar die de school wil herontwikkelen en het badhuis wil slopen.

 

De gemeente heeft nu de knoop doorgehakt en gaat mee met de commissie voor de bezwaarschriften. Deze commissie oordeelde dat het college het besluit tot sloop terecht had genomen. Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting het Cuypersgenootschap vonden dat het gebouw behouden moest blijven vanwege zijn monumentale status. De gemeente zou volgens deze organisaties niet hebben aangetoond dat het badhuis niet kan worden behouden. Ook zou er onzekerheid bestaan over de plannen voor nieuwbouw op de plek van de voormalige badgelegenheid. Volgens de commissie zijn deze organisaties echter geen belanghebbende.

Reageer op dit artikel