nieuws

Agendatip: Rusland in de Nederlandse architectuur

Geen categorie

Het Nieuwe Instituut organiseert op dinsdag 22 oktober een lezingen- en discussieavond over Nederlands –Russische betrekkingen in architectuur en stedebouw onder de noemer ‘Rusland in de Nederlandse architectuur – Lessen uit het Wilde Oosten’.

Agendatip: Rusland in de Nederlandse architectuur

 

 

 

Sinds de introductie van het kapitalisme in Rusland nemen Nederlandse architecten weer actief deel aan de Russische architectuurpraktijk. Tijdens de debatavond vertellen Erick van Egeraat, Paul de Vroom, Han van den Born (KCAP) en Olga Aleksakova (Buro Moscow) over hun ervaringen met de Russische ontwerp- en bouwpraktijk. Het debat vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Architecture the Dutch Way 1945-2000’, van 16 oktober 2013 tot 12 januari 2014 te zien in De Hermitage in St. Petersburg.

 Moskou Schaakclub EEA

Chess Club in Khanty-Mansiysk, Rusland door Erick van Egeraat. Fotograaf: Alexey Naroditsky

Egeraat

Erick van Egeraat heeft meer dan 35 projecten ontworpen in Rusland, waarvan er vier gerealiseerd en zes in aanbouw zijn. Hij behoort daarmee tot de meest ervaren Nederlandse architecten in Rusland. Architect Paul de Vroom heeft vooral ervaring met woningbouwprojecten in Moskou – een sector die gedomineerd wordt door standaardoplossingen in hoogbouw. KCAP heeft een praktijk opgebouwd in Rusland op het gebied van stedenbouw. Spraakmakend is het masterplan voor de stad Perm, dat lijnrecht inging tegen de gangbare stedenbouwkundige praktijk in het post-Sovjet tijdperk. Olga Aleksakova komt uit Rusland en is afgestudeerd aan de TU Delft. Na een aantal jaren gewerkt te hebben bij OMA, heeft zij Buro Moscow opgericht.

Perm, Rusland, KCAP

Uit het masterplan van KCAP voor PERM. Impressie KCAP

Moderator Bart Goldhoorn is uitgever van het tijdschrift Project Russia en curator van de Moscow Architecture Biënnale. Hij belicht tevens de geschiedenis van de Nederlands-Russische relaties in architectuur en stedenbouw. Ellen Smit, conservator van Het Nieuwe Instituut, geeft een introductie op de tentoonstelling ‘Architecture the Dutch Way 1945-2000’. Beiden zijn betrokken geweest bij de samenstelling van deze tentoonstelling.

Architecture the Dutch Way 1945-2000

Het debatprogramma vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Architecture the Dutch Way 1945-2000’, van 16 oktober 2013 tot 12 januari 2014 te zien in De Hermitage in St. Petersburg. Meer dan 200 maquettes, foto’s en tekeningen uit de collectie van Het Nieuwe Instituut tonen hoe Nederland na de Tweede Wereldoorlog vorm kreeg.

Rusland in de Nederlandse architectuur – Lessen uit het Wilde Oosten

Datum: 22 oktober
Tijd: 19.30-21.30
Plaats: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Toegang: 7,50 Euro / 3,00 Euro (Studenten)

 

Reageer op dit artikel