nieuws

Team4 ontwerpt Zernike College Haren

Geen categorie

Team4 mag hun ontwerp voor de nieuwbouw van het Zernike College aan de Kerklaan in Haren uitvoeren. Het bureau liet hiermee de ontwerpen van RAU en Bremen Bouwadviseurs/ Architecten achter zich. In augustus 2015 moet het nieuwe gebouw van 8000 m2 klaar zijn voor de 1400 leerlingen.

Team4 ontwerpt Zernike College Haren

 

 

Het Zernike College is een onderwijsinstelling voor voortgezet onderwijs. De selectie betrof de bovenbouw van de HAVO en VWO afdelingen. Samen met een specifieke Montessori en Technasium afdeling en een sportafdeling completeren ze het programma.

Drie lagen

In de stedenbouwkundige opzet van Mathijs Dijkstra van Team 4 Architecten bestaat het gebouw uit drie lagen waarbij een centrale kantine met voordracht mogelijkheden over twee verdiepingen het belangrijkste focuspunt is. Een grote centrale hal ontsluit het gebouw. Direct vanaf de entree is er zicht in en door de kantine en zijn ook de gebruikers van de tweede bouwlaag, het Montessori onderwijs, zichtbaar. Achter de grote tribune zijn de werkplekken voor de docenten ondergebracht. Aan het ontsluitingsplein ligt aan de noordwest hoek het Technasium met een eigen onderwijsplein. Achter het podium liggen de kunst en cultuur gerelateerde vaklokalen zodat het podium meervoudig kan worden gebruikt. De grote sportzaal is aan de zuidoostkant in het ontwerp geplaatst. Hierdoor ontstaat niet alleen een verbinding met het atrium maar krijgt de sportzaal zijn eigen toegang in de avonduren.

Uitbreidingsmogelijkheden

In de tweede bouwlaag kan optioneel worden uitgebreid met ongeveer zes lokalen. Ook kan kan de infrastructuur naar behoeve worden aangepast. 

De onderwijsclusters hebben een eigen opzet met een eigen duidelijk herkenbare ‘voordeur’ met in het entreegebied altijd dezelfde voorzieningen als sanitair, lockers, concentratiewerkplekken en de kantoren van de teamleiders. De specifieke lokalen zijn als een kraag om de onderwijspleinen gedrapeerd.

Bovenste bouwlaag

Op de bovenste bouwlaag, die via een vide met een brede trap met de middelste bouwlaag is verbonden, worden het HAVO en VWO onderwijs ondergebracht. Dit zijn twee onderwijsclusters die met de eigen onderwijspleinen tegen elkaar aan liggen waardoor er eigenlijk sprake is van een freeflow onderwijsvloer van circa 2500 m2.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels